Luleå avgjorde med sju sekunder kvar

Luleå var på jakt efter såväl fjärde raka SHL-segern som fjärde raka mot Växjö denna säsong.

Jaktlyckan blev total. Den här gången avgjorde norrbottningarna först när endast sju sekunder återstod att spela.

– Skönt att vi tog längsta strået, igen, sade Luleås matchhjälte Oscar Engsund till C More efter 2–1 borta mot Växjö.

En värmande vårsol utanför arenan, 5 438 åskådare på läktarplats och två topplag på isen – det var slutspelskaraktär på lördagens SHL-match i Växjö. Och själva matchen, den blev precis så där tajt och spännande som en slutspelsmatch många gånger kan vara.

Nära bli mållös

Den inledande perioden var 14 sekunder från att förbli mållös. Då klev Växjös back Hardy Häman Aktell fram och pricksköt, över Luleåmålvakten Joel Lassinanttis högra axel, in eftermiddagens första mål.

– Den sitter otroligt bra där, skönt att gå ut från första perioden med en ledning, sade Häman Aktell till C More.

Knappt fem minuter in i den andra perioden blev Luleås Radek Muzik snyggt frispelad av lagkamraten Pontus Själin. Några snabba skridskoskär samt ett kyligt avslut från Muziks sida och kvitteringen var faktum.

– En bra andra period från oss. Vi ska fortsätta trumma på, sade Pontus Själin till C More.

Hettade till

Mot slutet av den andra perioden började det hetta till mellan spelarna efter avblåsningarna. Luleå inledde den tredje perioden i stark stil och skapade ett par bra chanser till ett ledningsmål. Växjö replikerade med att sätta en puck i mål, men domarna gav underkänt på grund av en klubba så hög att avslutet mer påminde om en smash i tennis än ett skott i ishockey.

Säsongens tidigare tre möten mellan lagen har samtliga resulterat i Luleåseger med uddamålet. Det blev precis lika jämnt den här gången och åter drog Luleå det längsta strået. Avgörandet kom med sju sekunder kvar att spela. Backen Oscar Engsund klev då fram som matchvinnare, framspelad av lagets poängkung Linus Omark.