Linus Omark blev hjälte för Luleå. Foto: Bildbyrån

Luleå höll ut och bröt Örebros supersvit

Luleå intog Örebros hockeyborg – vann med 3–2 och bröt en supersvit.

Och det var Jonathan Andersson som var i blickfånget och visade vägen mot sitt förra lag.

– Kul att var tillbaka här, det är alltid bra stämning i arenan, sade Andersson till C More.

Innan uppehållet hade Örebro gått som tåget och tagit sex raka SHL-segrar – men förlorade i torsdags borta mot Oskarshamn efter straffar. Och på lördagskvällen satte alltså Luleå dessutom stopp för närkegängets galna hemmasvit som stannade på åtta raka vinster i en slutsåld Behrn arena.

Men det var ett energifyllt närkegäng som kom ut i flygande fart. Efter tre minuter skickade Kristian Näkyvä in första målet i krysset från backposition, framspelad av förre Luleåforwarden Robin Kovacs som gjort poäng i sex raka matcher.

”Slarvar alldeles för mycket”

Den landslagsmeriterade backen Jonathan Andersson som i våras efter fyra säsongen i Örebro lämnade för Luleå var inte nöjd med gästernas inledning.

– Vi slarvar alldeles för mycket, speciellt i egen zon, sade Jonathan Andersson till C More i första periodpausen.

Men scenförändringen blev total i andra perioden då norrbottningarna vände matchen – och det var Jonathan Andersson som visade vägen mot sin förra klubb när han distinkt skickade in pucken bakom målvakten Jhonas Enroth.

Och efter halva matchen pricksköt Julius Honka in 2-1 till gästerna – efter slarv från Örebro i egen zon.

Bytte plats i tabellen

Hemmalaget fick sedan en drömstart i tredje perioden – efter bara några sekunder störtade Robin Kovacs in från väster – gjorde en lång dragning och träffade pucken i stolpen varpå Christopher Mastomäki till sist skickade in pucken i tom kasse.

Men efter knappt tio minuter såg Linus Omark till att Luleå på nytt tog ledningen i boxplay då just Jonathan Andersson satt i utvisningsbåset efter en omdiskuterad duell med Örebroforwarden Oliver Eklind.

Norrbottningarna kunde sedan hålla ut och vinna – vilket innebär att lagen bytte plats med varandra i SHL-tabellen.

– Örebro är bättre än oss i första, vi står på hälarna. Andra gör vi en mycket bra period. I tredje är det ställningskrig och vi drar det längsta strået, sade matchhjälten Linus Omark i C More.