Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se läckra 6-1-målet: ”Det är så vackert”. Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN

Luleå klart för sjunde raka SM-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Luleå vann mot Frölunda med 6-1 och gick till sin sjunde raka SM-final. Detta efter att ha vunnit semifinalserien med 3-0.

– Det är jätteskönt. Skönt att kunna avgöra i tre matcher och få tid att återhämta sig. Vi planerar för att vara uthålliga i slutet, säger Luleås Emma Nordin till SVT Sport. Nu slipper Luleå en lång resa till Göteborg och kan vila istället.

I slutminuterna klappade publiken taktfast.

Om det inte var avgjort tidigare så fixade Noora Tulus det i början av den tredje perioden. Ett skott studsade på en Frölundaskridsko och Tulus hade bara att raka in pucken i öppet mål från nära håll för 5-1.

I slutminuterna gjorde Petra Nieminen 6-1 i powerplay efter mycket snygg upprullning av Frölundas försvar. Fyra luleåspelare samarbetade utan att någon Frölundaspelare var i närheten av pucken.

”Har inte energi att matcha dem”

– Det var väldigt fint hela vägen igenom, vi har varit lite halvslöa och långsamma vad det gäller powerplay i den här semifinalserien. När vi rör oss och flyttar pucken snabbt så hittar vi sådana lösningar, förklarar Nordin.

Kvällens vinst var den 20:e i rad för SDHL-stormakten Luleå.

– Jag tycker inte att vi har energi nog att matcha dem idag även om vi gör vad vi kan. Det syns att vi hade en betydligt tuffare kvartsfinal än dem, säger Frölundas Hanna Olsson. Frölunda slog ut Djurgården i kvarten med 3-2 i matcher i sin första säsong i SDHL.

Luleå har vunnit varje SM-final sedan 2018, fem stycken. Man var dessutom i final 2020 men den ställdes in på grund av pandemin och ingen mästare utsågs.

Modo vann mot Brynäs med 3-2 efter sudden i den andra semin. Efter 85 minuters spel satte Anna Andersson segerpucken. Modo har 2-1 i matchserien.

SDHL

Luleå HF logo

Luleå HF

6 - 1

Frölunda HC logo

Frölunda HC

2-0, 2-1, 2-0
Coop Norrbotten Arena, Luleå
Publik: 1886

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.