Luleå vände – utjämnade kvarten mot Djurgården

Luleå var i rejäl brygga.

Men efter underläge och en svag första period vände laget måstematchen mot Djurgården.

Nu avgörs allt i den tredje och avgörande kvartsfinalen.

Djurgården, som slutade sexa i SDHL:s grundserie, mot trean och de senaste årens dominant Luleå.

Trots att de sistnämnda klev ut som favoriter var det Djurgården som vann första mötet med 2-1.

Laget kom till Norrbotten med chansen att avgöra serien ikväll och inledde matchen starkast.

Djurgården tog tidig ledning

Lova Blom gjorde den första periodens enda mål när hon satte 1-0 efter knappt sju minuters spel och Luleå gick inte riktigt att känna igen.

Men i den andra perioden kom spelarna ut som pånyttfödda. Efter att Petra Nieminen kvitterat i powerplay efter drygt tre minuter kom 2-1 och 3-1 av bara farten i mittenperioden.

– Framför allt släppte vi stressen. Jag tror att många var lite nervös inför första perioden, det var en måstematch. Vi släppte loss, åkte skridsko och skapade många chanser, sa målskytten Ronja Savolainen i SVT:s sändning.

Avgörs imorgon

Viivi Vainikka punkterade sedan matchen med sitt 4-1-mål med knappt sex minuter kvar. Matchen slutade 5-1 efter att Petra Nieminen blivit tvåmålsskytt i slutsekunderna.

Den tredje och avgörande matchen spelas i Luleå i morgon.

– Vi har visat vad vi går för. Det är bara att göra det i morgon också, säger Djurgårdens Nicole Hall.

Seriesegraren Brynäs tog sig samtidigt planenligt vidare från sin kvartsfinal efter två raka segrar mot Leksand. Efter 4-1 i första matchen blev det hela 8-0 ikväll. Josefin Bouveng och Denisa Krizova gjorde vars två mål i segern.

Mellan Linköping och SDE krävdes det två förlängningsperioder för att få till ett avgörande. Väl där lyckades Linköping hålla liv i serien när Linnea Johansson satte 2-1 efter knappt 94 minuters spel.

Den tredje och avgörande kvartsfinalen sänds på SVT Play imorgon med sändningsstart 18.55.