Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klubbens VD Stefan Enbom tycker att frågan kring ambulanser på matcher är komplex. Foto: Bildbyrån

Luleås vd Stefan Enbom: ”Behövs ambulans på SHL-matcherna?”

Uppdaterad
Publicerad

När Luleås herrar spelar i SHL match står en ambulans utanför arenan – men inte när damerna spelar i SDHL.

Klubbens VD Stefan Enbom tycker att det är problematiskt, men tycker frågan är komplex.

– Vi är väldigt mån om att förutsättningarna för dam och herr är exakt lika. Det är nästan så vi tycker borde diskutera 'behövs ambulans på herrarnas?', säger han till SVT Sport.

Under den otäcka olyckan i SDHL i går fanns det turligt nog en lagläkare på plats – det är nämligen inget krav i ligan och många gånger saknas kunnig personal på matcherna.

Från och med nästa säsong ändras det och ett krav införs.

– På det senaste styrelsemötet togs beslutet att det ska finnas matchläkare på alla matcher. Vi tar steg år för år utifrån de resurser vi har tillgängliga, säger Luleås VD Stefan Enbom.

”Det är ett steg”

Han välkomnar det kravet och säger att inte minst gårdagens händelse visar vikten av att ha kunnig personal på plats.

Att det står en ambulans utanför arenan när herrlaget spelar SHL-hockey och inte när damerna spelar tycker han är problematiskt.

– Allting som är olika mellan dam och herr tycker vi inte om. Att ha matchläkare är ett steg, och kanske på sikt att det kan finnas ambulanser på alla matcher i SDHL.

Men han tycker inte att det nödvändigtvis är ett rimligt krav.

– Nej, det är en väldigt komplex fråga. Ambulanserna är en samhällsresurs och ska serva hela samhället. Hur mycket ska idrotten belasta det? Vi är väldigt mån om att förutsättningarna för dam och herr är exakt lika. Det är nästan så vi tycker borde diskutera 'behövs ambulans på herrarnas?' Men ambulansstationen här är fem minuter bort. Vi har inte svaren men tycker det är bra att det är en diskussion som pågår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.