Henrik Lundqvist blev matchvinnare borta mot San Jose Sharks. Foto: TT

Lundqvist blev straffhjälte och satte rekord

Uppdaterad
Publicerad

New York Rangers har haft förtvivlat svårt att vinna på bortaplan i inledningen av säsongen.

I morse, svensk tid, såg en storspelande Henrik Lundqvist till rädda 31 skott och sedan straffa San Jose när Rangers vann med 4-3 i Kalifornien.

Därmed är svensken den meste straffvinnaren någonsin i ligan.

Hela sex svenska spelare fanns på isen i SAP Center i San Jose när New York Rangers segrade med 4-3 efter straffläggning och därmed tog första bortasegern för säsongen på det sjätte försöket.

I hemmalaget fanns största stjärnan Erik Karlsson, Melker Karlsson och Marcus Sörensen medan Jesper Fast, Mika Zibanejad och Henrik Lundqvist spelade i bortalaget.

Och det var den sistnämnda som blev den stora hjälten.

Satte rekord

Lundqvist räddade 31 av 34 skott, men kunde inte göra något åt Tomas Hertls kvittering till 3-3 med två sekunder kvar av ordinarie speltid.

Efter en mållös förlängning räddade sedan den 36-årige veteranen alla tre San Jose-straffar, samtidigt som Kevin Shattenkirk blev ensam målskytt.

Vinsten innebar Lundqvist 60 straffseger i NHL-karriären och det gör honom till den målvakt i ligan som vunnit flest straffläggningar sedan det infördes i ligan 2005-2006.

– Det var en väldigt intensiv match. Jag kunde inte tro mina ögon när de kvitterade, men det är skickligt av dem att hitta en väg till kvittering i slutet, säger Lundqvist till den samlade mediekåren efteråt.

Förutom Lundqvist utmärkte sig även Erik Karlsson, Marcus Sörensen och Mika Zibanejad med var sin målgivande passning i matchen.

Förutom sex svenskar, fanns även svensk-amerikanen Joakim Ryan på isen.

NHL

San Jose Sharks logo

San Jose Sharks

3 - 4

New York Rangers logo

New York Rangers

1-1, 0-0, 2-2, 0-0, 0-1
SAP Center, San Jose, CA
Publik: 17562

Flest straffvinster (sedan 2005-2006)

1.Henrik Lundqvist, 60

2. Ryan Miller, 59

3. Marc-André Fleury, 55

4. Roberto Luongo, 52

5. Martin Brodeur, 42

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.