”Målet är en svensk klubb i KHL nästa år”

Publicerad

KHL vill expandera. Förhandlingar förs med en svensk klubb och målet är att hockeyligan snart ska presentera ett klubblag från Sverige.
– Det finns en arena som är tillräckligt stor. Dessutom är finansieringen klar så nu är det rent juridiska spörsmål kvar, säger KHL:s vice ordförande Georgy Kobylyansky till SVT Sport.

– Vårt mål är att en sådan klubb spelar i KHL nästa år, eller åtminstone året därpå, säger Georgy Kobylyansky.

Förhandlingarna med det svenska klubblaget har förts i en dryg månad, men vilket laget är vill Kobylyansky inte berätta.

– Jag kan inte avslöja all information men förhandlingar pågår. Så länge det inte finns något ramavtal vill jag inte säga det.

Förbundet avslog ansökan 2010

Det är inte första gången KHL blickar mot Sverige. Redan 2009 ville AIK spela i KHL men året därpå avslog förbundet ansökan.

– Vi vill förstås gärna överbrygga dem men vi vill inte utöva påtryckningar. Vi vill att det ska vara ett frivilligt och noga övervägt beslut från både klubben och förbundets sida och därför har vi inte bråttom.

– Svensk hockey har en komplicerad struktur. För att en klubb ska få tillåtelse att spela i en annan liga eller organisation krävs inte bara tillåtelse från förbundet utan även från övriga klubbar i ligan. Det försvårar förhandlingarna.

Kobylyansky är optimistisk

KHL består i dagsläget av 28 lag från sju olika länder. 2014 anslöt finska Jokerit och blev därmed det första nordiska laget i ligan.

Utöver Ryssland och Finland finns även lag från Kroatien, Vitryssland, Lettland, Kazakstan och Slovakien representerade i KHL.

– Men svensk hockey tillhör det allra översta skiktet i Europa. En stark hockeyklubb från Sverige skulle höja den allmänna nivån på hockeyn i KHL.

Att det svenska laget spelar i SHL är inget krav, Kobylyansky öppnar för att förhandlingarna kan gälla en klubb från en lägre division.

– Förutsatt att klubben klarar de tekniska rekommendationerna och kraven som gäller i KHL såklart. Till exempel en arenakapacitet på 5 500 personer och en stabil ekonomi.

Hur optimistisk är du när det gäller förhandlingarna?

– Om jag inte hade trott på ett positivt resultat skulle jag ha avbrutit förhandlingarna, säger Georgy Kobylyansky.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer