Christer Englund tror inte att KHL är svensk hockeys framtid. Foto: Pontus Lundahl/TT

Förbundet stänger KHL-dörren

Uppdaterad
Publicerad

Jokerit gör succé i KHL.

Men det svenska ishockeyförbundet har inga planer på något samarbete med den expanderande ligan.

”Vi ser inga fördelar med det.”

2010 stoppade det svenska ishockeyförbundet AIK från att spela i KHL.   

Hjallis Harkimo, ägare av finska Jokerit (som sedan i höstas spelar i KHL), anser att förbundet nu borde tänka om.                             

KHL

Men några sådana tankar har de inte, förklarar ordförande Christer Englund för SVT Sport.

– ​Vi har ingen ändrad uppfattning i den frågan. Även om Jokerit haft bra med publik på läktarna så krävs det en total ekonomi för att spela i KHL. Titta bara på Lev Prag som hade fullt hus första året de var uppe så gick de i konkurs ändå, säger han, och syftar på förra årets slutspelstvåa KHL.

Så Jokerits framgågar får er inte att ändra framgångar?

– Jag tror inte att det är den vägen vi ska gå. Vi får väl följa och se hur det ser ut för Jokerit om tre-fyra år. Då vet vi lite mer, när läget stabileserat sig för dears del. Nyhetens behag har ju sett till locka mer folk på läktarna, men då är frågan om vilket pris man har på biljetterna och som jag förstår har de inte samma prisbild som de hade i finska ligan.

”Frågan är inte uppe”

Englund förklarar att KHL är en icke-fråga för svenska ishockeyförbundet.

– Frågan är inte ens uppe för oss, vi ser ingen anledning till det. Tillsammans med SHL har vi löpande samtal om hur vi ska utveckla och stärka svensk hockey. Det är det viktigaste för oss, säger han.

Vad skulle krävas för att ni skulle ändra ståndpunkt?

– Då måste våra elitklubbar tycka att det skulle bidra till att utveckla vår hockey och stärka ligan. Då finns det anledning för förbundet att ta tag i frågan, men förbundet har ingen anledning att driva en sådan fråga exklusivt.

”Vill vänta och se”

Christer Englund vill även förtydliga att förutsättningar för ett KHL-lag ser helt annorlunda ut i Finland än i Sverige, och att det går tungt ekonomiskt för många KHL-lag.

– Jag vill vänta och se den ekonomiska utvecklingen. Vi vet att åtminste fyra lag försvinner ur KHL till nästa säsong då de förmodligen går i konkurs. Så jag vill vänta och se utvecklingen för Jokerit, säger han, och fortsätter:

– Man ska ha klart för sig att de har väldigt starka ägare, men de har ett helt annat system än i Sverige. Även om en svensk klubb spelar i KHL kan de inte ha externa ägare på samma sätt som i Finland.

Hjallis Harkimo säger att ni borde hoppa på tåget, vad säger du om det?

– Hjallis var ju inblandad i AIK en gång i tiden och jag vet inte om han bidrog till att föra AIK framåt... Jag delar inte hans uppfattning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KHL

Mer i ämnet