Efter Jokerits succé: ”Sverige måste ha lag i KHL”

Uppdaterad
Publicerad

Tittarsiffrorna faller.

SHL måste bli mer attraktivt i ett utbud där sporten inte bara konkurrerar mot andra sporter utan andra evenemang i stort.

Då kommer ett tips från vårt grannland i öst.

”Ni måste ha ett lag i KHL och det laget borde finnas i Stockholm”, säger Jokerits ägare Hjallis Harkimo till SVT Sport.

Men tillägger:

”Jag har varit på ishockeyförbundets ordförande Christer Englund om det här men han vägrar inse allvaret.” 

Hjallis säger det och skrattar uppgivet. Sen ställer han sig frågan:

– Varför inte?

KHL

Han borde veta. Hans lag Jokerit bröt sig ifjol ur den finska ligan och anslöt till KHL. Det gav till följd upprörda fans och tuff kritik från pressen.

– Alla var aggressiva mot oss. Och alla var oroliga över samma sak. Hur blir det med publiken. Fansen tyckte vi svek ligan och de var rasande över att höjdpunkten på året nu var struken. Alltså, mötena med lokalrivalen IFK Helsingfors.

”Vi gjorde helt rätt”

Facit blev bättre än vad någon hade kunnat hoppas på.

– Med facit i hand gjorde vi helt rätt. Vi har nästan alltid fullt hus här och vi har blivit hela Finlands lag. Inte bara Helsingfors.

Och hans lag går som tåget i ligan. Jokerit är ett av topplagen i den västra konferensen och har på bara ett år lyckats etablera sig i ligan. Ett lag som finske legendaren Jari Kurri har byggt.

– Vi vill vara ett lag som samlar de bästa finska spelarna. På sikt kanske vi kan utmana NHL också men än är vi en bra bit därifrån. Sen vet ju jag också att man måste krydda med andra nationaliteter. Som våra svenskar. Henrik Karlsson har varit helt otrolig och Linus Omark hoppas jag nu har hittat hem. Killarna är väldigt omtyckta både som spelare och personer, säger Kurri.

Vill se samma utveckling i Sverige

Hjallis Harkimo vill nu se samma utveckling i Sverige. Han har varit på och tjatat på svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund, men än så länge mötts av kalla handen.

– Han vill inte. Han vill inte ens lyssna på mig. Tyvärr, säger Harkimo och skrattar för att avdramatisera samtalet pamparna emellan.

Men varför är du så övertygad om att det här är rätt väg att gå?

– Kolla bara på ishockeyn som produkt. Den är bra, men den utvecklas för sakta. Det händer för lite och vi konkurrerar idag med mer än andra sporter. Vi måste tänka bredare.

Hur då?

– Vi måste jobba hårdare med marknadsföringen av den här produkten. Allt annat globaliseras, varför skulle då inte ishockeyn göra det?

Hur fick du idén att satsa på KHL?

– Jag har länge velat ha en Europaliga. När KHL sen drog igång så började jag undersöka möjligheten och sen fick jag en vision. Ett infall. När jag väl hade bestämt mig så kunde ingen stoppa mig.

Men hur fick du med dig alla bakåtsträvare, om man får utrycka sig så provokativt?

– Kolla, om du tror på något väldigt mycket så är det inte svårt att övertyga folk. Det är som en religion. Om du är helt säker så får du till slut med dig andra också. Det är bevisat genom historien många gånger.

”Folk kommer från Tammerfors”

Men är inte det här lite frukten av nyhetens behag. Ny klubb, många bra spelare... Hur blir det när nyhetens behag lagt sig?

– Jag tror inte att nyhetens behag lägger sig eftersom vi ska utveckla det här mer för varje år som kommer. Vi ska bli bäst i den här ligan. Det är målet. Det här är den bästa hockeyn du kan se i Europa. Produkten i sig är väldigt stark och nu ska vi bygga den starkare med allt runtomkring. Folk kommer hit och stöttar Jokerit från Tammerfors till exempel. Det hände inte förut.

Vad säger du till de som inte är med på båten, som till exempel Christer Englund som du nämner?

– Inte har jag något speciellt att säga till honom förutom att svensk ishockey skulle må bra av att haka på med ett lag i den högsta serien i Europa. ​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KHL

Mer i ämnet