Målvakten Linus Ullmark målskytt mot Vancouver

Linus Ullmark är inte bara NHL:s för närvarande bästa målvakt.

Han är numera också målskytt.

I Bostons 3-1-seger mot Vancouver gjorde Ullmark det sista målet, och blev den första målvakten att göra mål i ligan på över tre år.

Linus Ullmark upplever karriärens hittills bästa säsong. Han har NHL:s bästa räddningsprocent på 93,8 procent (om man räknar bort de målvakter som spelat färre än två matcher) och har även lägst antal insläppta mål per 60 spelade minuter med 1,86 (även här borträknat fyra målvakter som bara spelat en match vardera).

Men Ullmark visar sig också ha vissa offensiva talanger. 29-åringen fick pucken vid egna målet när Vancouver pressade på för ett kvitteringsmål med målvakten uttagen vid ställningen 2–1. Ullmark chansade, siktade och sköt. Pucken flög högt över halva planen, den nådde isen mellan tekningscirklarna i offensiv zon därifrån den gled in i mål med 47 sekunder kvar av matchen.

”Ni ser historia skrivas”

Målet fick kommentatorn att tappa fattningen.

– Ni ser historia skrivas, skrek han medan Ullmark fick åka fram och ta emot de traditionsenliga målskyttsgratulationerna från bänken.

Senast en målvakt gjorde mål i ligan var 2020, då Pekka Rinne satte ett mot Nashville.

Linus Ullmark var inte den enda svensken att fira i Boston denna afton. Hampus Lindholm gjorde lagets första mål i powerplay knappt tre minuter in i matchen. Det var hans sjunde för säsongen. Bostons seger var den sjätte i rad, och laget leder överlägset ligan.

KLIPP: Dominik Hasek kritisk till att ryssar får spela i NHL: