Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Rooth efter omdiskuterade tacklingen: ”Kommer bli mer” Foto: SVT/TV4 Play

Maria Rooth efter omdiskuterade tacklingen: ”Kommer bli mer och mer”

Uppdaterad
Publicerad

Luleå-stjärnan Petra Nieminens tackling som ledde till att Hanna Olsson skadade sig har blivit omdiskuterad. Nu tror Maria Rooth att man kommer att se mer av den varan.

– Så kommer det absolut att bli, säger SVT-experten.

Det var i fredagens toppmöte som Petra Nieminen satte in en hård tackling på Frölundas stjärna Hanna Olsson. I matchen blev det ingen utvisning, men i efterhand stängdes finländskan av i två matcher.

Hanna Olsson skadade sig och kommer nu missa resten av säsongen.

Experten Maria Rooth ser att den här typen av tacklingar är en försenad följd av att man från och med förra säsongen tillät tacklingar i SDHL.

– Du kommer i full fart och bara sätter till. Förr hade den tanken inte slagit dig. Jag tror det är först i år som de tänker 'okej, jag kanske borde tackla', istället för att klura ut någon annan lösning på problemet. Då kan det bli fel ibland och mer så den här säsongen än första säsongen, säger hon.

”Jag är helt övertygad”

Rooth är inne på att man oftare kommer att se spelare som ”testar gränserna”.

– Så kommer det absolut att bli. Vissa spelare tas ju in för att ett lag ska bli tuffare och det kommer sakta men säkert förändra spelet. Jag är helt övertygad om det. Det vi har sett hittills har knappt varit tacklingar, som jag från början trodde att det skulle bli, säger hon och fortsätter:

– Jag blev positivt överraskad första året att de spelförstörande momenten inte blev så många. Men jag tror vi får se mer och mer av det. Att spelare testar är naturligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.