Mika Zibanejad i Rangers-tröjan. Foto: TT Nyhetsbyrån

Mika Zibanejad skriver drömkontrakt med New York Rangers

Uppdaterad
Publicerad

Mika Zibanejad har skrivit ett nytt jättekontrakt med New York Rangers. Exklusivt för SVT Sport berättar Tre Kronors stjärncenter att han blir kvar på Manhattan i ytterligare åtta år.

Otrolig lättnad. Och en dröm som går i uppfyllelse, säger Zibanejad till SVT Sport.

Trots att en säsong återstår av Mika Zibanejads nuvarande kontrakt så ville varken Rangers eller toppcentern vänta. Nyligen blev han uttagen, som en av tre svenska stjärnor, i Tre Kronors första uttagning till OS i Peking. De övriga två var Colorado-kaptenen Gabriel Landeskog och stjärnbacken Victor Hedman.

SVT Sport har fått en exklusiv intervju med den svenske målsprutan som har skrivit på för ytterligare åtta säsonger.

Jag kunde inte ens fantisera om det här när jag för första gången spelade med klubba och boll i Vårby gård med brorsan, säger han.

Värt nästan 600 miljoner kronor

Det totala värdet av kontraktet är 68 miljoner dollar, nästan 600 miljoner kronor.       

Jag har njutit av varenda sekund! Det är Mika som varit nervös. Utmaningarna i denna förhandling var att hitta ett sätt att skapa de bästa förutsättningarna, inte bara för Mika utan även för New York Rangers där det gemensamma målet är att vinna Stanley Cup. Det har vi gjort i och med detta och jag önskar gratulera Mika, Rangers och staden New York, säger Zibanejads bror och agent Monir Kalgoum.

28-åringen trivs perfekt i New York och organisationen Rangers. Det var ingen tvekan om att han ville spela vidare där. Diskussionerna har pågått sedan förra säsongens avslutning, men nu är allt klart. Kontraktet undertecknas ikväll på en presskonferens där nyheten kommer att presenteras av Rangers.       

Fantastiskt skönt att vara här i åtta år till. Jag och Irma (fru) ser fram emot att få fortsätta vårt liv i New York.

Han är nu inne på sin elfte säsong i världens bästa liga och kommer att kunna se tillbaka på närmare 20 år där om kontraktet fullföljs. De senaste åren har Zibanejad vuxit ut till en av Rangers absolut viktigaste spelare och är lagets förstecenter.

”Fokuserar på att vinna”

Förra året inledde han svagt efter att ha haft covid-19, men han avslutade på samma nivå som tidigare år med en glödhet form. Flest mål gjorde han för två år sedan när han var hela NHL:s främste målskytt i förhållande till antal spelade matcher. Säsongen 2019/2020 sköt han 41 mål på 56 matcher.       

Nu fokuserar jag på att vinna. Den riktningen organisationen är på väg mot ser lovande ut inför framtiden. Målet är att ta tillbaka Stanley Cup dit den hör hemma. Jag är oerhört glad över att Rangers tror på mig och vill rikta ett särskilt tack till Chris Drury (Rangers general manager) och hela Rangers organisation. Jag vill även tacka min agent och bror Monir Kalgoum.

På Zibanejads meritlista finns ett VM-guld från 2018 i Danmark, men han är kanske mest känd för att ha avgjort junior-VM 2012 i Calgary. Där bröts en 30-årig svensk svit utan guld.       

En otrolig ära att få chansen att fortsätta representera Sverige. Nu närmast i Peking-OS. Nu saknas bara OS-guld i landslagssamlingen och att vinna, det är det som driver mig.

MER ZIBANEJAD: Här gör han hattrick – igen (26 april 2021)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.