Ryske rookien Kirill Kaprizov slog till med karriärens första NHL-hattrick i natt. Foto: Bildbyrån

Hattrick i sista perioden av ryske succérookien Kirill Kaprizov

Minnesotas Kirill Kaprizov, 23, ångar på mot titeln som ”Årets rookie” i NHL.

I natt slog ryssen till med ett hattrick i den sista perioden och ordnade seger med 4-0 hemma mot Arizona.

– Han är en väldigt speciell hockeyspelare, säger tränaren Dean Evason.

Det var mållöst inför den sista perioden i Xcel Energy Center, men då bjöd Minnesota – och inte minst Kirill Kaprizov – på en rejäl urladdning.

Först skickade han in ett dragskott, via en Arizona-skridsko, till 1-0 efter 5.47.

Sedan bjöd han på ett tjusigt 2-0-mål när han gick runt kassen och snurrade upp försvaret rejält efter 8.10.

Många trodde nog att Karlstadsonen Jonas Brodin fastställde slutresultatet när han, via en turlig sargstuds i egen zon, satte 3-0 i tom kasse med 59 sekunder kvar.

Men Kaprizov var inte färdig där.

Tre assist av Zuccarello

Med 49 sekunder kvar bombade ryssen pucken rakt upp i krysset efter en tekning i offensiv zon. Det var hans tredje mål i perioden och han fullbordade sitt första NHL-hattrick i karriären.

– Jag är inte överraskad, och ni är det säkert inte heller. Han är en väldigt speciell hockeyspelare. Varje kväll händer någonting. Snart kommer man att förvänta sig det här av honom, säger lagets tränare Dean Evason.

Det framgångsrika samarbetet mellan Minnesotas nummer 36 (Mats Zuccarello) och 97 (Kaprizov) fortsätter. Zuccarello noterades för tre assist i matchen varav två framspelningar till den ryske stjärnan.

– Kirill hänger mycket med Mats och tar emot råd från ett riktigt proffs. Han jobbar hårt varje dag och älskar att komma till rinken. Det är kul att se att han belönas för det. Han har roligt ute på isen, säger Wilds lagkapten Jared Spurgeon.

Bäst av alla NHL-rookies

Kaprizov toppar både mål- och poängligan för rookies med 23 poäng (10+13) på 25 matcher. Tvåan Tim Stützle, Ottawa, har 16 poäng (6+10). Bäste svensk på listan är Vancouvers Nils Höglander på åttonde plats med elva poäng (5+6) på 30 matcher.

Noterbart i övrigt från matchen var att Arizona missade tre frilägen, varav Phil Kessel fick två stycken inom loppet av en halvminut i slutet av den första perioden.

MER NHL: Här slår svensken till med första NHL-målet