Jon Knuts är en av flera hjältar i Leksand i kväll. Foto: Bildbyrån

Uträknat Leksand klart för SHL efter sudden

Leksand är klubben med minst nio liv. Ett heroiskt Leksand vände 1-3 och vann med 4-3 i sudden mot Modo i Övik. Därmed är laget som låg sist i allsvenskan i november klart för SHL till hösten.

– Det låg i luften och vi bars fram av en jävulsk vilja. Jag är omtumlad och tycker lite synd om Modo-spelarna. Men jag är jävligt glad för de här, säger tränaren Perra Johnsson till TV12, eller skriker är ett bättre ord.

Avgörandet kom efter 5.52 i sudden när Brock Montpetit snodde pucken vid Modos blå linje och störtade mot mål och kastade sig fram och vräkte in 4-3.

– Jag har inga ord för det här. Jag såg inte ens att pucken gick in, säger Montpetit efter sitt osannolika mål efter en av tidernas nervrysare i svensk ishockey.

Det största som Frögren varit med om kom i sista matchen

Jonas Frögren, med flera SM-guld för Färjestad, spelade sin sista match och fick ett filmmanus som avsked.

– Det här slår allt. Vi har bara rest och rest oss under säsongen, säger Frögren.

Första skottet på mål för Leksand i tredje perioden var Jon Knuts reducering till 2-3 med åtta minuter kvar av ordinarie tid.

– Vi är de enda som trott att det här skulle vara möjligt, säger han lättat.

De tillresta fansen hyllade Leksand långt efter slutsignal.

Leksand var utspelat och kom inte ur egen zon efter 1-1-kvitteringen i slutet av första perioden. Skotten i period två och tre var 19-4 till Modo.

– Det är fantastiskt. Vi ger aldrig upp oavsett vad det står på tavlan, säger Alexander Ytterell som sköt 3-3 med ett mäktigt slagskott med 52 sekunder kvar av ordinarie tid.

Efter 3-3 hade Modo flera feta lägen att avgöra matchen men sumpade i den här helt osannolika matchen.

Publiken hade börjat fira SHL-kontraktet för Modo

Publiken lyfte sitt hemmalag och det var ett enormt tryck i hallen när ramsorna mullrade runt emellanåt avbrutet av taktfasta applåder när SHL-platsen verkade klar.

Victor Olofsson verkade bli Ö-vikslagets matchvinnare genom att göra både 2-1 och 3-1 på snarlika sätt i andra perioden. Vid 2-1 sköt han direkt efter en öppnande passning från Otso Rantakari och Leksands målvakt Henrik Haukeland hängde inte med i sidledsförflyttningen.

Vid 3-1 kom Modo i en två mot en situation och Ilaru Filppula spelade över pucken till Olofsson på högerkanten och han drog till direkt. Haukeland hade inte en chans att hinna förflytta sig. Modo var överlägset i andra perioden och man vann skotten med 19-4 och Leksand hade svårt att ta sig ur egen zon.