Moras sportchef i jättegräl med domare. Foto: Bildbyrån

Moras sportchef i jättegräl med domare: ”Ville markera”

Uppdaterad
Publicerad

Frölunda kom till Mora och vann med 3–2. Samtidigt fick Moras sportchef ett raseriutbrott och hamnade i en häftig diskussion med domaren Patrik Sjöberg.
– Jag ville markera, säger Anders Forsberg.
– Där gick min gräns, svarar Sjöberg.

Det var i andra periodens sista sekunder som Moras Marek Daloga fick en tuff tackling av Frölundas Simon Hjalmarsson. Bentackling tyckte Mora och krävde fem minuter följt av matchstraff. En onödig tackling som ska bestraffas med två minuter, tyckte domarna Patrik Sjöberg och Daniel Winge.

Ett domslut som fick Moras hemmaarena att explodera följt av mycket heta känslor i andra periodpausen.

– Det är en vårdslös tackling som kunde gå mycket illa om inte Marek Daloga försökte gå på insidan. Nu hade vi tur att han bara blev blåslagen, säger Moras sportchef Anders Forsberg, som var rasande där han stod i båset.

Inför öppen ridå hade han ett gräl, som handlade om en bentackling och uppvigling av publiken, med domaren Patrik Sjöberg.

– Jag ville markera att nu får det vara nog. Tidigare fick vår Matt Bailey matchstraff och tre matchers avstängning för en liknande tackling. Den stora skulden finns inte hos dessa domare, utan det är fel på systemet, säger Anders Forsberg och är kritisk mot inkonsekvensen.

Domarilska

Domaren Patrik Sjöberg svarar.

– Vi står fast vid att det var en onödigt hård tackling som ska ge två minuter. Moraspelaren försöker komma undan men släpar med benet. Anders Forsberg får sedan prata hur mycket som helst i båset. Men när han börjar gestikulera och spela ut publiken mot oss. Ja, då gick gränsen för mig.

Det var med dessa båda utgångspunkter som dr två hade årets hetaste diskussion i Moras hemmarena. Sedan fortsatte snacket bland spelare, domare och ledare i spelargången.

– Ja, det var upprörda känslor, men med respekt, säger Anders Forsberg.

– Nu efter matchen har vi pratat ut och är vänner, tillägger Patrik Sjöberg.

Hjalmarsson förklarar

Simon Hjalmarsson förklarar sin tuffa tackling.

– Ishockey är en kontaktsport. Jag ser att han (Marek Daloga) kommer lågt ner i åkningen och jag riskerade att träffa hans huvud och jag tackla med axeln och göra något jättefult. Därför vänder jag rumpan till och tacklar med höften och tar olyckligt på hans lår. Det är en tvåa, inte mycket mer.

TT: Samtidigt sade Frölundas tränare Rönnberg i C More att det var en respektlös tackling. Kommentar?

– Vet inte om jag håller med. Jag tycker istället att jag är respektfull genom att inte tackla honom med axeln och riskera träffa hans huvud. Efter matchen bad jag honom om ursäkt och skönt att det gick bra med honom.

Anders Forsberg svarar på Simon Hjalmarssons förklaring:

– Så kan det mycket väl vara. Men domaren ska döma efter vad som händer och detta var en väldigt farlig grej.

Hur gick det annars i matchen? Jo, Frölunda vann rättvist med 3–2 och bröt en förlustsvit på tre matcher. Simon Hjalmarsson berättar att lagets stora tändvätska inför matchen var det faktum att Mora vunnit säsongens två tidigare möten mot Frölunda.

– Vi ville verkligen få revansch. Det handlade vårt snack om innan matchen, säger han.

Men allt detta kom liksom i skymundan denna kväll i Mora.

SHL
Mora IK logo

Mora IK

2 - 3

Frölunda HC logo

Frölunda HC

0-1, 2-2, 0-0
Jalas Arena, Mora
Publik: 4381

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer