Foto: Bildbyrån.

Tre Kronors nye kapten: ”Av oss får du inga superstjärnor”

Uppdaterad
Publicerad

Anton Lander är kapten i Tre Kronor i Karjala.

Han har ett VM och ett OS på sin meritlista – han är regerande Gagarin Cup-vinnare. Ändå är vägen till ett VM lång. Mycket lång.

– Jag tror att det är i klubblaget man måste behålla fokus där och försöka utvecklas.

Anton Lander har en Gagarin Cup-titel efter att ha vunnit slutspelet i KHL. Som regerande mästare med sitt Ak Bars Kazan har han nu bevisat att han kan leda ett lag mot en stor titel.

– Jag var bara en pusselbit i ett starkt kollektiv. Av oss får du inga superstjärnor. Vi är ett jämt lag som sliter för varandra.

Ungefär som dagens Tre Kronor. Här passar Lander perfekt in som ledaren och han har landat rätt efter 6 säsonger i NHL och Edmonton Oilers. 215 matcher blev det i i världens bästa liga och 35 poäng. I AHL var han däremot en dominant spelare som nästan snittade en poäng per match.

– Jag fick mina chanser i NHL men jag har fått höra att min skridskoåkning inte höll måttet. Jag lyckades inte producera heller.

Håller du med?

– Ja det gör jag men jag jobbar på min skridskoåkning varje sommar och försöker bli bättre.

VM är målet. Vad kommer krävas av dig?

– Jag måste nog visa en utveckling. Fokus i klubblaget är viktigt. Det är där jag ändå spelar daglig dags. Men också visa upp mig här i Tre Kronor.

Hittills har det inte blivit någon medalj. Två mästerskap har han spelat. Ett VM och ett OS. I OS blev han intern skyttekung men det är ett två-vägs-spel som han kan bidra med.  Det är exakt den egenskapen som kan bära till ännu ett mästerskap.

En schweizisk armékniv i hockeyformat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.