Nazem Kadri tog med Stanley Cup-pokalen till en moské Foto: TT Bildbyrån

Nazem Kadri tog med Stanley Cup-pokalen till moské

Uppdaterad
Publicerad

Stanley Cup besökte en moské i kanadensiska London, framför en publik på tusentals personer.

Det är antagligen första gången den klassiska NHL-pokalen vistats i en muslimsk helgedom.

– Den unga generationen letar efter förebilder, säger Nazem Kadri.

Det var forwarden Nazem Kadri som tog med sig pokalen, som han vann med sin förra klubb Colorado tidigare i år, till sin hemstad.

– Jag tycker att det är fantastiskt för den muslimska gemenskapen och det är verkligen inspirerande för oss. Om han som muslim kan vinna Stanley Cup, så inspirerar han fler muslimer att nå sina drömmar, säger 15-årige Zayan Khan, en i publiken, till AP.

Målet med tillställningen var också att inspirera och motivera de unga, enligt den 31-årige stjärnan.

– Den här unga generationen letar efter förebilder så jag gör mitt bästa och är bara glad att kunna dela det här med allihopa, säger han enligt AP.

”En del av mina rötter”

Londons muslimska moské, som moskén kallas, är viktig för honom.

– Det är en del av mina rötter, det är en del av vem jag är.

Senare tilldelades Nazem Kadri stadens nyckel av borgmästaren Ed Holder, som kallade Kadri för ”den främsta Londonbon”.

Kadri stod för 87 poäng (28 mål) under föregående säsongen och 15 i slutspelet, varav 7 mål. Förra året skrev han på för sjuårskontrakt för Calgary, ett kontakt värt 49 miljoner dollar.

Stanley Cup turnerar traditionellt runt med spelare ur segerlaget under sommaren. I juli gjorde den ett stopp i Sverige och visades upp på Hovet i Stockholm av lagkaptenen Gabriel Landeskog, och besökte även skånska Höör med André Burakovsky, som skrivit på för Seattle kommande säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.