NHL-återstart allt närmare

Uppdaterad
Publicerad

Slutspel med 24 lag, det verkar bli formen för återstarten av världens bästa hockeyliga, NHL. Det efter att spelarfacket NHLPA röstat ja till förslaget från ligan i natt.

Men ännu finns jobb kvar innan ligan kan dra i gång.

– NHL har lite att jobba på om de vill spela i Kanada, säger Calgarys Mikael Backlund till SVT Sport.

Natten mot lördag innebar stora framsteg för en återstart av NHL. NHLPA:s, spelarfacket i ligan, röstade under natten ja till fortsatta förhandlingar gällande ett slutspelsformat med 24 lag för uppstarten av ligan. Ingenting är skrivet i sten men beslutet betyder ett stort kliv framåt för möjligheterna att kröna en Stanley Cup-mästare 2020.

Planen är att spela ett slutspel med de 24 lag med bäst poängprocent (andel poäng tagna), 12 från varje konferens. De fyra bäst rankade lagen från de två konferenserna skulle slippa förstarundan medan övriga spelar femman mot tolvan, sexan mot elvan osv. Efter första omgången spelas slutspelet som ett vanligt 16-lagsavgörande i möten bäst av sju.

– Jag tycker det är ett bra upplägg, vissa lag är missnöjda, vissa lag är nöjda, men det här var det bästa man kunde göra av situationen, säger Mikael Backlund till SVT Sport.

Många problem måste dock fortfarande lösas. Spelplats, coronatester, den begränsade rörligheten för europeiska spelare och karantänstvånget för alla inresande i Kanada är bara några av de knutar som spelarfacket och ligan måste reda ut innan det kan bli något spel.

– Vi måste ju också kunna ta oss hem till Kanada, NHL har lite att jobba på om de vill spela i Kanada eller om de vill att vi ska ha läger i Calgary, säger Mikael Backlund.

”Fortfarande mycket som ska falla på plats och detaljer som ska jobbas igenom men det är kul att det görs framsteg och vi får se vad som händer”, skriver Colorados lagkapten Gabriel Landeskog i ett sms till Aftonbladet.

ARKIV: Mika Zibanejads Zlatan-kupp: ”De vill att jag spelar hockey” (23 april 2020)

ARKIV: NHL-stjärnorna gästade Hockeykväll Special (23 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.