Foto: TT

NHL-legendaren Dale Hawerchuk död

Uppdaterad
Publicerad

NHL-legendaren Dale Hawerchuk är död. Han avled i sviterna av magcancer.

Den forne Winnipeg-stjärnan blev 57 år gammal och hyllas stort i hockeyvärlden.

”Vila i frid Dale. Det var en ära att spela för dig”, skriver svenske Rasmus Andersson på sociala medier.

Dale Hawerchuk var en stor NHL-stjärna på 1980-talet, framför allt som lagkapten för kanadensiska Winnipeg, där han har sin tröja hissad i taket.

Hawerchuk diagnostiserades i september förra året med magcancer, som han avled i sviterna av. Det var Dales son, Eric som meddelade sin fars död via sociala medier.

”Min familj är stolt över honom och hur han kämpade”.

Calgarys Rasmus Andersson, som hade Hawerchuk som tränare i juniorlaget Barrie Colts, sörjer sin tidigare tränare och NHL-legendarens bortgång.

”Vila i frid Dale. Det var en ära att spela för dig”, skriver han på sociala medier.

Förutom Winnipeg representerade Dale Hawerchuk även Buffalo, St. Louis och Philadelphia. Sammanlagt gjorde Hawerchuk 1188 NHL-matcher och 1409 poäng.

Svenske NHL-legendaren Thomas Steen spelade tillsammans med Hawerchuk i Jets fram till 1990 och sörjer sin tidigare lagkamrat.

– Han var en kanonkille och lagkamrat. Han gjorde allting bättre, och han var min rumskamrat i några år. Jag känner verkligen med hans familj, säger Thomas Steen till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.