Förre NHL-profilen och AIK-spelaren Georges Laraque, 43, har legat på sjukhus med covid-19. Foto: TT

NHL-profilens kamp mot corona: ”Ett helvete”

Uppdaterad
Publicerad

NHL-profilen och slagskämpen Georges Laraque, 43, har gått en tuff kamp mot coronaviruset.

I går blev den förre AIK:aren utskriven från sjukhuset – men han är skakad.

– De första dagarna var ett helvete, säger han till Montreal Gazette.

Under sina aktiva karriär var Laraque känd som en av hockeyvärldens tuffaste spelare. Den 191 centimeter långe och 127 kilo tunge kanadensaren gjorde totalt 13 säsonger i NHL och noterades bland annat för 695 matcher, 1126 utvisningsminuter och 131 slagsmål.

Under lockoutsäsongen 2004/2005 gjorde han en kort men uppmärksammad sejour i AIK där han bland annat stod för 12 poäng (7+5) på 10 matcher i kvalserien till allsvenskan.

Gick ner nästan tio kilo

Nu har han precis tillfrisknat från covid-19 efter att ha legat på sjukhus i hemstaden Montreal. Han skrevs ut under måndagen.

– Jag fick verkligen, verkligen, verkligen lida. De första dagarna var ett helvete och jag försökte prata med folk, men hade svårt att andas, berättar Laraque för Montreal Gazette.

– Bara att resa sig upp och gå på toa var som ett träningspass. Jag var helt slut och hade noll energi.

Laraque säger att han gick ner ”minst nio kilo” i vikt och att han hade svårt att sova eftersom den höga febern höll honom vaken.

Fick hälsning från Gretzky

Men det var andningsbesvären som oroade Laraque mest eftersom han är astmatiker.

– Det är galet. Jag hade som jobb att slåss och skadade mig aldrig i en fajt, men det är ingenting jämfört med vad jag nyss har gått igenom.

– Alla kommer inte att ha lika mycket tur som mig. Vem som helst kan drabbas och folk måste ta det här på allvar.

Under sin tid på sjukhuset har Laraque lagt upp flera inlägg på sociala medier och fått hälsningar från storstjärnor som Wayne Gretzky och Sidney Crosby.

ARKIV: NHL-legendaren Roenick karantängymmar – för chipsen (9 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.