Nils Lundkvist haltar av i matchen mot Schweiz och grinar illa på avbytarbänken. Foto: Bildbyrån

Tunga beskedet: Nils Lundkvist missar resten av hockey-VM

Uppdaterad
Publicerad

Svenske backtalangen Nils Lundkvist, 20, missar resten av hockey-VM.

Det meddelade Tre Kronor efter onsdagens läkarundersökning.

Luleåspelaren gjorde fyra poäng i storsegern mot Schweiz, men haltade av isen i slutminuterna efter att ha åkt på en tackling.

Lundkvist var målbäst av alla backar i SHL den gångna säsongen (14 stycken) och har varit Tre Kronors främste försvarare under VM-turneringen i Riga.

Efter att ha gjort fyra poäng i 7-0-segern mot Schweiz i går tvingades talangen kliva av i slutminuterna efter att ha åkt på en tuff smäll.

Lundkvist haltade av isen och satt sedan på avbytarbänken i ungefär 20 sekunder innan han gick ut i omklädningsrummet utan att komma tillbaka.

Återvänder hem till Sverige

Under onsdag förmiddag meddelade Tre Kronor att 20-åringen skulle undersökas vidare. Varken lagläkaren eller Lundkvist själv fanns tillgängliga för media, var beskedet som SVT:s team på plats i Riga fick i den mixade zonen under förmiddagen.

Men senare under onsdag eftermiddag kom beskedet: Lundkvists VM är över.

”Efter undersökningar i dag står det tyvärr klart att Nils Lundkvists skada omöjliggör mer spel under VM. Han kommer att återvända hem till Sverige för mer undersökningar för att kunna säkerställa rätt behandling av skadan”, säger lagläkaren Jonas Kalman i ett uttalande.

SVT:s expert Jonas Andersson om beskedet:

– Han är Sveriges bästa back och en av turneringens bästa backar. En blytung förlust.

– Det sämsta som kunde hända det svenska landslaget. Nils är Sveriges bästa spelare, säger experten Mikael Renberg i SVT:s studio.

”Vi kommer att sakna honom”

När SVT Sport pratade med två av de svenska spelarna under förmiddagen sa dom såhär om Lundkvists skada:

– Nils är en otroligt bra hockeyspelare, skicklig med pucken och kan spela både offensivt och defensivt, så det är klart att vi kommer att sakna honom om han inte kan spela vidare, säger Pär Lindholm.

Skellefteås Jesper Frödén, som gjorde två av målen i 7-0-segern mot Schweiz, säger såhär:

– Vi har en bred trupp, särskilt det här coronaåret, och det finns många som kan gå in och ta en plats i laget så jag är inte orolig på det sättet. Men Nils är en riktigt, riktigt duktig hockeyspelare och skulle vara ett tapp för vilket lag som helst.

I måndags anmälde Tre Kronor fyra nya spelare och meddelade att den 27 man stora truppen var stängd, trots att det formellt sett finns plats för ytterligare ett namn. För anslutande spelare krävs sex dagars karantän i Lettland.

MER TRE KRONOR: Frödén: Bevisar för oss själva att moralen finns där

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.