Elias Pettersson i juniorkronornas JVM-lag under en pressträff inför vid JVM i ishockey i Kanada. Arkivbild. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Nye Zetterberg” stekhet inför NHL-draften

Uppdaterad
Publicerad

Han jämförs redan med ishockeyvärldens stora stjärnor.

I natt spås Timråfostrade Elias Pettersson väljas tidigt i den årliga NHL-draften.

– Det blir det största hittills i min karriär, säger 18-årige centern till Sundsvalls Tidning.

Natten mot lördagen, midsommardagen, så arrangeras den årliga NHL-draften i Chicago, Illinois. Spektaklet där världens största ishockeyklubbar ”tingar” de mest lovande talangerna ur en speciell årskull.

New Jersey börjar välja

I år är den hetaste åldersgruppen herrjuniorer födda från den 1 januari 1997 till den 15 september 1999. Spelare födda tidigare – som inte är från Kanada eller USA – kan också väljas om de inte valdes förra året eller ännu inte representerat något NHL-lag.

Högst rankas 18-årige kanadensaren Nolan Patrick och jämnårige schweizaren Nico Hischier. Någon lär väljas av New Jersey som får äran att inleda den 55:e NHL-draften efter en totalmisslyckad säsong.

”Blir det största hittills”

18-årige Elias Pettersson, som i våras blev klar för Växjö, lär tingas kort därefter, prognoserna i nordamerikansk media säger att han lär väljs som topp-15 totalt.

– Jag tror det (draften) blir det största hittills. Jag har ju spelat en JVM-final, men det blir bland det största jag kommer att vara med om, säger Pettersson till Sundsvalls Tidning.

Heta svenskar i NHL-draften

Elias Pettersson, 18, center, Växjö (född 12 november 1998)

Lias Andersson, 18, forward, Frölunda (född 13 oktober 1998)

Timothy Liljegren, 18, back, Rögle (född 30 april 1999)

Erik Brännström, 17, back, HV71 (född 2 september 1999)

Filip Westerlund, 18, back, Frölunda (född 17 april 1999)

Olle Eriksson Ek, 18, målvakt, Färjestad (född 22 juni 1999)

Källa: NHL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.