Foto: Biildbyrån

Ojämna spelschemat – HV71 avslutar med 11 bortamatcher

Publicerad

HV71 kommer att spela alla sina hemmamatcher innan årsskiftet, vilket betyder att de kommer avsluta serien med 11 raka bortamatcher, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om.
En oönskad situation för både klubben och ligan, meddelar Agne Bengtsson, klubbdirektör i HV71 och styrelseordförande i SDHL.
– Så här illa blev det i år och det får inte upprepas. Nästa år måste vi jobba hårdare från början.

Anledningen till det märkliga spelschemat beror på att spelschemat sätts i olika steg.

1. Svenska ishockeyförbundet gör en grundlottning som sker utifrån parlottning, där två lag lottas ihop. De två lagen möter samma lag från en annan pott under samma helg.

– Varför man gör så här handlar om en ekonomisk fråga, där många flickor har jobb och studier så då måste vi spela helg. Vi (HV71) åker inte till Luleå på en onsdag.

2. Sedan går klubbarna in och kollar på sin lottning och ser över hur det ligger till med arenor, där SHL och hockeyallsvenskan går före på grund av det kommersiella intresset.

– Just det här steget har ställt till det extra för HV i år. Till exempel, Leksand, Brynäs och HV71 vill spela i våra egna arenor och inte i träningsarenan. Detta ska synkas mot hockeyallsvenskan och SHL och spelar vi samma dag så är det nästan omöjligt. Det handlar ju om åskådare, där herrarna har flera tusen och damerna några hundra.

3. Eftersom det finns många utländska spelare i SDHL just nu så vill ligan ta hänsyn till landslagsuppehållen där vissa landslag har önskemål om att få hem sina spelare i tid.

”Måste se över systemet”

– Vissa landslag kanske vill samlas någon dag tidigare än vad de internationella reglerna säger och då försöker vi tillgodose det. Det kanske inte vårt förbund tycker är rätt men klubbarna tycker det är viktigt och då väljer vi att inte lägga några matcher på en söndag om de har landslagssamling på måndag.

Detta är inget nytt fenomen i SDHL och en av HV71:s spelare som varit med om detta tidigare är nyförvärvet Anna Borgqvist.

– Vi försöker att inte lägga något fokus på det, det är inget vi kan göra något åt. För mig personligen så blir det faktiskt bättre i år eftersom jag ska göra klart mina studier fram till jul, sedan är jag ledig, säger Borgqvist och fortsätter:

– Samtidigt måste man se över systemet och lägga om det på något sätt. Detta hände när jag var i Brynäs och då påpekade vi det. Nu händer det igen, men jag hoppas inte att det ska bli så här en tredje gång.

Händer inte i SHL

Detta är något som inte sker i SHL. Av årets spelschema att utläsa är Malmö det laget som kommer spela flest bortamatcher i följd, fem stycken, i mitten på januari eftersom handbolls-EM spelas i Malmö Arena.

– I SHL sker ingen pottlottning, där lottas match för match och där reser de när det behövs, säger Bengtsson och fortsätter:

– Vi tycker det är tråkigt för våra fans, för våra spelare och då kan vi välja att gnälla eller säga ”okej, så här är det, nu kör vi, detta påverkar inte oss negativt”, och den vägen har vi valt.

Hur kommer ni göra för att undvika detta i framtiden?

– Vi måste nog vara med tidigare och ännu bättre på något sätt. Sen är det inte bara SHL och hockeyallsvenskan vi ska ta hänsyn till, det är ju massa evenemang i arenorna. Nu är fokus på att dra igång denna säsongen, sedan får vi ta det när säsongen är igång. Men nu har vi med oss detta och ska göra det bättre.

– Man får göra det till en grej och ta med lite extra fika och så, säger Borgqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer