Emelie Berggren har tagit över AIK. Foto: Bertil Ericson/TT

OS-bronsmedaljör ”nödlösning” i AIK

Uppdaterad
Publicerad

Bara en dryg vecka före seriestarten tvingades fjolårets SM-finallag AIK byta tränare.

Förra landslagsspelaren Emelie Berggren, 32, blir riksseriens andra kvinnliga huvudtränare – men ser sig själv som en nödlösning.

”Vi får göra det bästa av situationen”, säger Berggren som tog OS-brons och fem SM-guld som spelare.

Nyheten kom i tisdags kväll. Tilltänkte tränaren Jan Tauberman tvingas kliva av på grund av hjärtproblem och Berggren tar över.

Hon har en bred erfarenhet som spelare, 106 landskamper, men bara en säsong bakom sig som tränare i AIK:s damjuniorer.

Riksserien

– Jag är inte nervös. Jag tror inte det finns någon med större engagemang och hjärta för laget. Men det jag känner är att tjejerna är värda att ta nästa steg efter det förra tränarparet. Då förtjänar de en tränare med större kunskap och erfarenhet, säger Berggren som under många år var lagkapten i AIK.

Fler kvinnor

Hon är en av två kvinnliga huvudtränare i riksserien tillsammans med Madeleine Östling i Brynäs.

Ylva Lindberg, i fjol assisterande i AIK, är från och med den här säsongen förbundskapten för U18-landslaget.

Vad betyder det för damhockeyn att det kommer fram kvinnliga tränare?

– Jag tror det är bra. Jag ska inte säga att vi har en annan syn på hockey, men har man varit med i omklädningsrummet så vet man kanske lite bättre hur tankarna går bland tjejerna. Det är roligt att tjejer väljer att bli tränare och tar på sig ansvaret att visa vilken kunskap det finns, säger Berggren som i samband med riksseriens upptaktsträff tippade sitt eget lag som svenska mästare.

Det gjorde Modo och nykomlingen Djurgården också.

Luleå favorit

Favorit, om man får tro tränartipsen, blir Luleå som har tagit över Piteåklubben Munksund-Skuthamns riksserielag och förstärkt med några toppnamn.

Riksserien har utökats från åtta till tio lag och spås bli den jämnaste i historien. Förra säsongen vann Linköping SM-guld i överlägsen stil och förlorade bara en av 33 matcher i serie- och slutspel.

Luleå fick tre tränarröster på upptaktsträffen, Linköping och Modo två vardera.

Riksserien startar i kväll, med Linköping–Djurgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Riksserien

Mer i ämnet