Leksand tränare Björn Hellkvist och jublande Antti Suomela. Foto: Bildbyrån

Oskarshamn vann stort i toppmötet – tog femte raka

Oskarshamn är SHL:s formstarkaste lag, i kväll kom femte raka segern när man besegrade Leksand med 5–1.

– Vi har spetsen och självförtroendet, säger Oskarshamns tränare Martin Filander till C More.

Oskarshamn har haft det lätt för Leksand denna säsong med två raka segrar.

Och i kväll fortsatte de i samma spår.

– Jag tycker vi har en bra start. Vi behöver få lite mer tid i deras zon, säger Oskarshamns Emil Martinsen Lilleberg till C More efter första perioden.

Efter en mållös första period öppnade Oskarshamn målskyttet genom Antti Suomela efter en blixtsnabb omställning. En bjudning av Leksand och Suomela hade gjort sitt 34:e mål.

Men repliken kom snabbt. Formstarke Kalle Östman, som varit oerhört poänggivande för sitt lag, tryckte dit kvitteringen 1-1 för Leksand.

Siffrorna skenade iväg

I powerplay satte Oskarshamns Patrik Karlkvist 2-1, hans 23:e mål.

Ett effektivt Oskarshamn satte sedan 3-1 i den tredje perioden genom Myles Powell efter en fin soloprestation, och knappt tre minuter senare utökade de genom Hynek Zohorna efter en bjudning.

Även 5-1 kom genom finländaren Ahti Oksanen på straff som blev slutresultatet i matchen.

– Vi kämpar tillsammans. Jag tycker att vi möter ett bra lag i dag. Det är otroligt jämnt, siffrorna drar iväg här på slutet. Vi har spetsen och självförtroendet, säger Oskarshamns tränare Martin Filander till C More efter matchen.

Suomela historisk

I och med Suomelas 1–0-mål är han nu en av de tio spelarna som gjort flest mål under en och samma säsong med sina 34 gjorda. Det gör att han tangerar den målskörd som fjolårets skytteligavinnare tillika Leksandsspelaren Max Veronneau lyckades med förra året.

Forwarden är dessutom första finske spelare att ta sig in på topp tio listan över gjorda mål under en säsong. Flest mål under en säsong har Håkan Loob gjort med 42 stycken.