Mikko Koivu väljer nu, 37 år gammal, att lägga skridskorna på hyllan. Foto: Jerome Miron/Bildbyrån

Oväntade beskedet: Finländsk VM-hjälte lägger av

Uppdaterad
Publicerad

I oktober lämnade den finske veteranen Mikko Koivu Minnesota efter 15 år i klubben.

Ny klubbadress blev Columbus Blue Jackets, men efter bara sju matcher där, meddelar veteranen nu att han lägger av med hockey.

– Jag har funderat på det här ett tag, säger han.

Mikko Koivu slog igenom i TPS och draftades som sjätte spelare 2001 innan han tre år senare tog klivet över till Nordamerika. Efter en säsong i AHL flyttades han upp till Minnesota Wild och fram till i höstas var han klubben trogen.

I oktober bytte 37-åringen klubb till Columbus Blue Jackets, men där blev det endast sju matcher innan han nu alltså bestämt sig för att lägga skridskorna på hyllan.

– Det var inget enkelt beslut eftersom jag älskat varje minut av min korta tid i Columbus, och jag hoppades verkligen kunna hjälpa laget att nå sina mål den här säsongen. Men jag har inte nått den nivå som jag vill för att vara ärlig mot mig själv och rättvis mot mina lagkamrater, så det är dags för mig att avsluta karriären, säger Koivu till Columbus hemsida.

Han berättar vidare att det här är ett beslut som han funderat på ett tag.

”Kunde inte njuta av sporten”

– Jag var tvungen att pressa mig för att vara redo för matcher men kom inte in i rytmen. Jag fick inte den känsla jag ville och kunde inte njuta av sporten. Jag vill ändå klargöra att allt har fungerat perfekt i Columbus, men jag har funderat på det här ett tag och det är inget som jag beslutade mig för över en natt.

Totalt blev det 1 035 NHL-matcher och 711 poäng för Koivu i Minnesota och Columbus. Han var även lagkapten för Minnesota under elva säsonger men någon Stanley Cup-titel blev det aldrig.

VM-hjälte 2011

Han nådde även stora framgångar med det finländska landslaget där han vann VM-guld 2011, två VM-silver, två VM-brons samt ett OS-silver och ett OS-brons.

– Det är svårt att beskriva hur mycket landslaget har betytt för mig och hur stolt jag har varit att representera Finland, säger Mikko Koivu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.