Alexander Ovetjkin. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ovetjkin hoppas på Trump-möte: ”Vilken ära”

Uppdaterad
Publicerad

Vita Huset och sittande presidenten Donald Trump har fortfarande inte skickat en inbjudan till Washington Capitals – men räkna med att den kommer och lagets stora stjärnor tvekar inte en sekund på att närvara.
– Jag kan knappt bärga mig, vilken ära, säger Alexander Ovetjkin till SVT.
– Jag skulle ångra mig om jag tackade nej när jag blir gammal, säger Nicklas Bäckström. 

Det har blivit en tradition. Alla de stora amerikanska sporternas vinnare blir inbjudna till Vita Huset för att visa upp trofén och för att träffa den fria världens ledare.

Donald Trump är den sittande presidenten idag och en man som delar landet och idrottsrörelsen.

För ett år sedan skulle NFL-spelaren Colin Kaepernick, då i San Francisco 49:ers,  knäböja när den amerikanska nationalsången spelades. Han gjorde det i en protest mot rasism. En manifestation som skulle dela landet. Ett agerande som möttes av stenhård kritik av presidenten Donald Trump som bland annat sade:

”Hade ni inte älskat det om en av NFL-ägarna, när någon är respektlös mot vår flagga sagt: Ta ut den jäveln från plan med en gång. Ut, han får sparken. Han får sparken.”

Sedan dess har flera idrottare nobbat Vita Huset. Och kritiserat Trump. Bland andra världsstjärnor som LeBron James och Stephen Curry samt WNBA-mästarna Seattle Storm.

Blandar inte in politik

Trump själv hävdar att de aldrig var välkomna. Att det är han som nobbat dem. Det som en gång var en självklarhet, en ära, är idag en föremål för debatt.

Men för Washingtons superduo Alexander Ovetjkin, kapten i Capitals och hans assisterande kapten Nicklas Bäckström valet självklart.

– Jag tänker inte blanda in politik, säger Bäckström. Jag kommer känna mig hedrad om jag får en inbjudan.

Kan du förstå att det finns de som tänker annorlunda här?

– Alla får göra sin egen bedömning. Jag skulle ångra mig när jag blir gammal om jag inte gjorde besöket, säger han och får stöd av Ovetjkin:

– Jag kan knappt bärga mig, det är en stor ära.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer