Pittsburgh är klart för Stanley Cup-final efter seger i förlängning i den avgörande matchen mot Ottawa. Foto: TT Nyhetsbyrån

Pittsburgh till final efter drama

Uppdaterad
Publicerad

Regerande mästaren Pittsburgh, med Patric Hörnqvist och Carl Hagelin i laget, är klart för Stanley Cup-final efter en gastkramande ”Game 7” på hemmais mot Ottawa.

Forwarden Chris Kunitz avlossade från backplats ett slagskott 5.02 in i andra förlängningsperioden som avgjorde dramat, som slutade 3-2.  NHL:s störste stjärna Sidney Crosby passade fram till målet som fick de 18 604 i arenan att jubla.

– Det spelar ingen roll vem som gör målen. Vi är bara glada att matchen är över, att vi vann och kommer att spela ännu en Stanley Cup-final, säger segerskytten till NHL.com.

Patric Hörnqvist och Carl Hagelin är svenskarna som nu kan se fram emot en final där det nu står klart att vi får se minst två blågula som får lyfta Stanley Cup-bucklan. I finalen, som inleds natten till tisdag svensk tid, väntar nämligen Nashville med hela fem svenskar.

– Vi har visat karaktär hela slutspelet även fast vi haft många skador. Det har alltid kommit in någon ny som spelat bra och det lär vi behöva i nästa matchserie också, säger Carl Hagelin till SVT Sport.

tweet

Pittsburgh hade 2-1 långt in i tredje perioden men Ottawa kvitterade med 5.19 kvar genom Ryan Dzingel, som slog in en sargretur på Erik Karlssons skott. Karlsson, som varit en gigant på isen hela slutspelet fick även assistpoäng på 1-1-målet i andra perioden.

Erik Karlsson är en av NHL:s allra bästa spelare. Men någon Stanley Cup blir det inte för svensken.

Karlsson: Det svider

– Det svider rejält. Men vi förlorade mot ett bättre lag tyvärr. Man måste ge dem att de spelade som de gjorde under matchserien, säger Ottawas backhjälte.

– Vi gjorde det vi kunde och till slut var vi oerhört nära, men inte tillräckligt, säger han till Sportsnet.

Karlsson hyllar laget och organisationen som trots allt har gjort en riktigt bra säsong och det lär de inse när besvikelsen lagt sig.

– Ett steg i rätt riktning. Det var ett tag sedan vi var i den här positionen. När vi tittar tillbaka kommer vi vara stolta över vad vi gjort, säger han.

Det var 41:a gången en sjunde och avgörande slutspelsmatch gick till  förlängning. Hemmalaget har vunnit 21 av dem.

Erik Karlsson och Sidney Crosby, Ottawa respektive Pittsburghs lagkaptener, tackar varandra efter matchen. Foto: TT Nyhetsbild

Svenskarna i Stanley Cup-finalen

Pittsburgh: Patric Hörnqvist, Carl Hagelin

Nashville:  Viktor Arvidsson, Mattias Ekholm, Filip Forsberg, Calle Järnkrok, Pontus Åberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.