Aston Matthews (mitten) slog till med två mål direkt. Foto: TT

Poäng direkt för Nylander i NHL-premiären

Uppdaterad
Publicerad

William Nylander skrev direkt in sig i poängprotokollet när NHL-serien drog i gång.

Även de NHL-debuterande landsmännen Dmytro Timashov och Rasmus Sandin noterades för varsin assist i 5–3-segern över Ottawa.

Med nytt nummer, 88, på tröjan fick William Nylander ta emot publikens jubel när han skrinnade in på hemmaarenan inför Torontos säsongspremiär mot Ottawa. Mest jubel fick dock den nyutsedde kaptenen John Tavares när han gled in.

Lönnlöven fick sedan en kalldusch till start, efter att Ottawas Brady Tkachuk 25 sekunder in i NHL-premiären satte säsongens första mål.

Toronto tog sig dock samman, och hade inga större problem med att ta sina första tre poäng.

Debutanter med assistpoäng

William Nylander spelade med större självförtroende efter förra årets kontraktshärva och måltorka. Han hade några felpassningar i tredje perioden, men hans framspelning till 3–2-målet är det ingen som kan klaga på. Nylander höll kyligt i pucken och petade den över en dykande försvarares klubba, och Auston Matthews kunde enkelt peta in sitt första mål av två i matchen. Därmed skrev amerikanen också NHL-historia, som en av fyra spelare som gjort mål i sina första fyra öppningsmatcher.

– Jag försöker att göra mål i varje match, så jag vet inte vad jag ska säga. Nylander gjorde en otrolig passning, säger han enligt nhl.com.

Däremot hann två NHL-debuterande svenskar före Nylander med att göra poäng i 5–3-segern. Forwarden Dmytro Timashov, 23, hade en assist till Torontos 1–1-kvittering och 19-årige försvararen Rasmus Sandin hade en passningspoäng till 2–1. Hans skott ledde till en retur som till slut letade sig fram till Trevor Moore som något tursamt gjorde mål på.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Det är vad alla hockeyspelare spelar för, de vill ta en plats i NHL. Det känns riktigt bra just nu, sade Sandin när det stod klart att han skulle få spela premiären.

Svenska målskyttar

Säsongens första svenska målskytt blev San Joses Marcus Sörensen, som reducerade till 1–2 i mötet med Vegas. Men Vegas vann med 4–1 i en match där William Karlsson stod för två assistpoäng. San Joses svenske backstjärna Erik Karlsson ströks ur laguppställningen en timme före nedsläpp av personliga skäl.

Sörensen fick dock inte vara ensam svensk målgörare denna säsongspremiär. Vancouvers Alexander Edler kvitterade nämligen till 1–1 mot Edmonton. Edler hade ytterligare en kvitteringschans i slutsekunderna, men skottet tog i ribban och Edmonton vann med 3–2.

NHL

Toronto Maple Leafs logo

Toronto Maple Leafs

5 - 3

Ottawa Senators logo

Ottawa Senators

0-1, 4-1, 1-1
Scotiabank Arena, Toronto
Publik: 19612

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.