Mikael Renberg tror på betydligt större guldchans efter Lundqvists besked. Foto: Bildbyrån

Renberg: ”En jätteförstärkning”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s hockeyexpert Mikael Renberg menar att det var ett genidrag av det svenska ledartemet att göra Joel Lundqvist till lagkapten. – Chanserna att få över Henrik ökade med någon procent.

Henrik Lundqvist spelar VM för Sverige. SVT Sports hockeyexpert hyllar det svenska ledarteamets fingertoppskänsla med att göra tvillingbrodern Joel Lundqvist till lagkapten för det svenska VM-laget.

– Smart drag av Rikard Grönborg, Peter Popovic och Johan Garpenlöv. Jag tror de har haft i baktanken att om Joel är lagkapten kan chanserna att få över Henrik öka med någon procent.

Ishockey-VM

– Där tänkte de rätt tycker jag. Sedan är Joel en naturlig ledare också. Men att få över Henke kan ha ökat något med C:et på Joels bröst.

Chans på VM-guld med Henke

Renberg sätter ord på förstärkningens dignitet.

– Vi går från en medaljchans till chans att vinna VM-guld. En jätteförstärkning. Han är av kalibern VM-guld. Det är bara att titta historiskt sett. När vi har vunnit VM har vi haft väldigt bra målvakter.

Det har sedan New York Rangers blev utslaget av Ottawa spekulerats i om Henke skulle ansluta till VM-laget. Renberg var tveksamt till att få se Lundqvist i Köln.

– Han har inte varit med i VM på ett tag. Jag är lite överraskad att han kommer. Speciellt då han har spelat en hel del matcher i slutspelet där borta. Han startade säsongen med World Cup, så det är en lång säsong.

Annan press med Lundqvist

– Henke kommer vara en absolut toppmålvakt. Jag tror inte något lag har en bättre målvakt än Sverige. Det kommer bli en annan press på det svenska laget. Det är jättekul för det svenska laget, och för svensk hockey att Henke väljer att spela VM.

Förstärkningen kan komma att ge bästa möjliga ringar på vattnet på forwardsidan, menar Renberg.  

– Det som är intressant nu är hur Nicklas Bäckström kommer ställa sig till VM-spel. Han vet ju att Sverige har ett starkt lag, i och med att Henke har tackat ja.

– Han kanske ser en chans att ta hem ett VM-guld här. Det ökar möjligheterna att han tackar ja. Ser man att Sverige har ett lag som har kapacitet att vinna, så finns chansen att vi får även Nicklas Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet