Lundqvist spelade senast med Tre Kronor i World Cup förra hösten Foto: Bildbyrån

Glädjebeskedet: Henrik Lundqvist till VM

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronor får ytterligare NHL-förstärkning i VM. Målvakten Henrik Lundqvist är klar. Det bekräftar New York Rangers på sitt Twitterkonto.

– När det inte ser ut att bli OS kan det vara sista chansen att spela med landslaget, säger Lundqvist till SVT Sport.

Henke har hunnnit smälta uttåget ur Stanley Cup som gick till sex matcher kvarten mot mästaren Ottawa. Han kommer till VM.

– Det kändes rätt på alla plan. Det lockade verkligen direkt. Även fast man kommer känna av besvikelsen med Rangers känns det här som en väldigt rolig möjlighet. Beslutet växte fram fort.

Ishockey-VM

– Flera faktorer spelade in. Brorsan är med. Jag har inte spelat med honom på tolv år. Det var mycket som lockade. Den stora frågan för mig var om jag orkade ladda om. Men jag blir mer och mer sugen för varje timme, säger Lundqvist till SVT Sport. 

Är du frisk – inga skavanker?

– Kroppen känns bra. Det har varit många år när man gått i mål som det har varit väldigt mycket som det varit problem med. Höfter och knän. Att jag fysiskt känner mig fräsch har också varit en bidragande orsak.

”Planen är att jag står på söndag”

VM-förberedelserna har redan startat för 35-åringen.

– Det krävs att man är redo. Jag kommer gå på is här borta i morgon och träna på egen hand. Planen är att ansluta på lördag. Fysiskt känns det bra, och mentalt börjar man ställa in sig på ny match till helgen.

Han kliver in i hetluften direkt.

– Jag snackade med Grönborg, och planen är att jag står på söndag.

Tre Kronor ställs mot Danmark i den sjätte gruppspelsmatchen av sju.

VM-turneringen kan bli Henrik Lundqvists sista framträdande i Tre Kronor.

– Man vet aldrig hur det blir framöver. Senaste åren har vi gått långt i slutspelet, och det har varit svår att ansluta. Har man åkt ut tidigt har man dragits med skador. Jag ser det här som en härlig möjlighet att få vara med på VM igen och försöka vinna. Sedan hoppas jag kunna ligga på en hög nivå de närmaste åren.

Första VM-turneringen för bröderna Lundqvist tillsammans

VM-turneringen i Köln blir den första som Henrik och Joel Lundqvist spelar tillsammans. Tvillingbröderna har heller inte spelat någon annan stor landslagsturnering ihop.

– Det är en faktor helt klart. Vi växte upp tillsammans, och spelade hockey ihop. För tolv år sedan gick vi skilda vägar. Jag hamnade här. Han har varit i Dallas, och i Frölunda i många år nu. Det var ett tag sedan vi spelade tillsammans. Det känns jättekul, och inspirerande att spela i samma lag igen.

VM-lagkaptenen Joel har gjort sitt i övertalningsförsöken med att få över New York Rangers målvaktskung.

– Självklart kommer jag att säga att vi har det grymt kul här, sa Joel tidigare till SVT Sport.

Laget – vad tror du det kan räcka till?

– Målet är självklart att vinna. Många ser starka ut att döma av de highlights jag har sett. Sedan är det väldigt lite som gör det vissa matcher. Rätt beslut vid rätt tillfälle, som blir avgörande i många matcher.

SVT Sports expert Mikael Renberg tror Sverige kan gå betydligt bättre med Lundqvist i målet.

Vi går från en medaljchans till chans att vinna VM-guld. En jätteförstärkning. Han är av kalibern VM-guld. Det är bara att titta historiskt sett. När vi har vunnit VM har vi haft väldigt bra målvakter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet