Experten: ”Vill ha en staty av Jalonen”

Publicerad

Hyllningarna och de berömmande orden haglade förstås efter den finska jätteskrällen i VM-semifinalen. Samtliga experter var eniga. Det här är en av de största skrällarna någonsin.
–Ja, det här är väl Lake Placid 1980 igen. Jag ryser, säger SVT:s expert Mikael Renberg och jämför detta med en av hockeyhistoriens största skrällar.

– Att slå det här ryska laget är sannerligen en bragd, sa SVT:s Jonas Andersson.

– Jag försöker tänka tillbaka, vilken match har jag sett eller varit med om som liknar den här i hur stor skräll det här är, mot det här ryska laget som är det bästa i modern tid, säger SVT:s expert Jonas Andersson.

– Jag är tårögd, jag har gåshud. Vilken match de gör finländarna, utbrast Staffan Kronwall efteråt.

Målvaktshjälten Kevin Lankinen och förbundskaptenen Jukka Jalonen är de av finländarna som får de flesta lovorden.

Sagan om Lankinen är just en saga. I år har han harvat i ligan under farmarligan i USA och han gjorde inte landslagsdebut förrän i slutet av april. Han sa före VM att han såg fram emot att bara möta Kanada. Nu är han hjälte i hela Finland efter att ha agerat vägg mor Ryssland.

– Jukka Jalonen skulle man vilja ha en staty av eller en eurosedel, säger Kronwall om den finske förbundskaptenens val av målvakt.

– Och Lankinen han kanske får något litet mynt han också, säger Kronwall.

Och att Finland vann idag beror inte på en dålig match av ryssarna.

– Nej, de försöker. De har ett bra kroppsspråk, jag tycker att man ska hylla Finland för en perfekt insats. De har inte en enda spelare som underpresterar, man får ut precis allt av alla spelare, säger Kronwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer