• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

NHL-stjärnan valde Djurgården för OS

Han har över 700 NHL-matcher och var firad stjärna i Calgary Flames under flera år. Nu är René Bourque, 35, i Djurgården för att satsa mot OS – vilket kan bli stockholmarnas stora lycka. – Olympiska spelen är en stor faktor i mitt val att spela i Europa, säger han till SVT.

René Bourque har en imponerande karriär som ordinarie spelare i NHL. Han har representerat sex klubbar över tolv säsonger där han direkt glänste i Calgary med en viss Jerome Iginla som kapten. En av Kanadas största profiler genom tiderna.

– Iggy är en nära vän till mig men vi spelade aldrig i samma kedja, säger Bourque.

Ändå lyckades han göra närmare 30 mål under ett par riktigt starka säsonger i Calgary Flames. För åtta år sen, 2010 fick han också representera Kanada i VM. Det är senaste och enda gången han dragit på sig tröjan med lönnlövet – nu är planen att göra det igen.

– Jag har haft kontakt med landslagsledningen och det gäller att ligga i och satsa i år för att ta en plats. OS är en pojkdröm och för att nå dit måste jag prestera min bästa hockey här i Djurgården. Det kommer bli tufft med tanke på hur många bra spelare det finns i Europa men det är helt klart mitt mål att spela OS.

Han kan bli Djurgårdens lycka

Bara i SHL spelar 27 kanadensare, alla delar de samma dröm, att få representera världens mäktigaste landslag.

För första gången sedan 1994 spelas OS utan NHL-spelarnas deltagande.

Bourque talar om slutspel när han pratar om Djurgården. Men det är tydligt att OS är det stora målet för säsongen. Det kan bli Djurgårdens lycka.

– Jag har fortfarande ett driv. Min tank är inte tom på bränsle ännu. Visst jag fick inget NHL-kontrakt i år men jag vet att jag fortfarande har bra prestationer i mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer