Joakim Hillding och Joakim Thelin jublar efter 2-2 Foto: Bildbyrån

Rifalk stor hjälte för Oskarshamn på Hovet

Oskarshamn är en match från att vinna den allsvenska finalen mot AIK efter 3-2 segern på Hovet. Stor hjälte blev Oskarshamns målvakt Christoffer Rifalk som räddade 42 av 44 skott.

– Grymt skönt, viktigt att få fördelen med till hemmaplan, säger han till C More.

Trots en spelövertag från AIK i den första perioden så var det bortalaget som tog ledningen när Nicklas Heinerö satte sitt andra mål i finalserien. Men hemmalaget skulle komma tillbaka, mycket tack vare utvisningar som Oskarshamn drog på sig.

På 59 sekunder drog bortalaget på sig tre utvisningar, vilket resulterade i att AIK kunde göra två mål i spel fem mot tre på bara 19 sekunder.

Oskarshamn vände i andra

Men i andra perioden var det Oskarshamn som skulle vara det vassare laget. Först kvitterade Joakim Hillding i powerplay, och i sista sekunden kom nästa kalldusch för AIK. Joakim Thelin, med ett förflutet i just AIK, satte i periodens sista sekund 3-2 till Oskarshamn, ett mål som skulle bli matchavgörande.

I sista perioden var det AIK för hela slanten, men laget lyckades inte få någon puck förbi Rifalk i Oskarshamn. Och den matchvinnande målvakten njuter under den här delen av säsongen.

– Det är nu det roliga är, det är det här man väntat på hela säsongen, säger han till C More.

Fakta: Allsvenska finalserien

Final 1: AIK–Oskarshamn 5–1.

Final 2: Oskarshamn–AIK 3–1.

Final 3: AIK–Oskarshamn 2–3.

Final 4, söndag 17/3: Oskarshamn–AIK.

Ev final 5, tisdag 19/3: AIK–Oskarshamn.

Vinnaren till direktkval mot SHL-jumbon Timrå i bäst av sju matcher. Segraren till SHL.

Förloraren får spela playoff, i bäst av tre matcher, mot vinnaren i allsvenska slutspelsserien. Segraren där ställs mot Mora, lag 13 i SHL, i direktkval i bäst av sju matcher. Vinnaren till SHL.