Ritola visade vägen – Leksand slog Skellefteå

En helgjuten bortamatch ledde Leksand fram till lagets fjärde raka seger med 6–3 mot Skellefteå.

Segern var samtidigt lagets tredje mot Skellefteå den här säsongen.

– En bra match, det var lite slutspelskänsla över den. Hela året är det laget som har gjort det, säger Leksands tvåmålsskytt Mattias Ritola till C More.

Det var ligans två formstarkaste lag som möttes och båda bjöd upp till en härlig och fartfylld tillställning.

Men det dröjde innan spelarna hade ställt in siktet. Trots gott om målchanser åt båda hållen slutade den första perioden mållös. Ketchupflaskan öppnades rejält i den andra som bjöd på sex mål, varav gästerna stod för fyra – så många hade inte Leksand gjort på bortaplan mot Skellefteå sedan 1975 (!).

– Vi kommer ut bra från start, spelar bra i första och bra i andra. Men vi har vår bästa period kvar, säger Leksandsveteranen Mattias Ritola till C More i den andra periodpausen.

Skellefteå föll igen

Då hade han styrt in sin första mål för kvällen, ett skott från Mirco Müller till 3–1, Ritolas tredje mål för säsongen.

Leksands övriga målskyttar i den händelserika mellanperioden var Carter Camper, Matt Caito och Jon Knuts.

För Skellefteå blev det nu förlust på nytt. Efter elva raka segrar bröts den imponerande sviten i förra matchen mot Örebro. Nu kammade man noll på nytt, trots en bra match.

Problemet var att Leksand spelade ännu bättre. Dalalaget imponerade rakt igenom, inte minst var offerviljan i försvarsspelet och spelet i numerärt underläge lysande.

Lindholm en tillgång

Det hjälpte inte Skellefteå att NHL-återvändaren Pär Lindholm i sin första match på hemmais sedan 2018 visade att han garanterat blir en tillgång under seriespurten och kommande slutspel.

Mitt i den tredje perioden kunde Skellefteås Joakim Lindström dribbla sig igenom Leksandsförsvaret och göra sitt andra mål för kvällen. Men närmare än ett ettmålsunderläge kom aldrig Skellefteå som efter sin långa segerrad nu åkte på sin andra förlust i rad.

Strax före slutet lyckades Mattias Ritola hitta en lucka vid närmaste stolpen och från nästan ingen vinkel alls göra sitt andra mål för kvällen.