Robin Kovács tycker att SDHL-spelare ska ha lika förutsättningar som SHL-spelare. Foto: Bildbyrån

Luleåstjärnan: ”Damhockeyspelare ska ha samma förutsättningar”

Uppdaterad
Publicerad

De lägger ner samma tid och kraft på sin sport – men med helt olika förutsättningar.

Luleås Robin Kovács är sambo med SDHL-målvakten Minatsu Murase och starkt kritisk till de stora skillnaderna mellan dam- och herrspelare.

– De har mer saker att offra, säger han till SVT Sport.

Skillnaderna i förutsättningar och den ekonomiska ersättningen mellan herr- och damishockeyspelare är en pågående debatt.

Luleåspelaren Robin Kovács, som lever tillsammans med SDHL-spelaren Minatsu Murase, tycker att förutsättningarna är orättvisa.

– Damhockeyn har blivit mycket bättre än vad den var för flera år sen. De ska ha samma förutsättningar som herrarna. De lägger ner ännu mer tid än vad vi gör då de måste plugga och jobba vid sidan om. De har mer saker att offra än vad vi har egentligen, säger han till SVT Sport.

Vad tänker du kring det då?

– Det är dåligt, absolut. Där tycker jag framför allt att Luleå som förening har gjort det jättebra och tagit det på allvar. De har tagit fram damhockeyn på ett bra sätt.

”När du väl har kollat har du fastnat”

Fördomarna mot damishockeyn är många – men där ryter Kovács ifrån.

– De måste först sätta sig och kolla på en match. Kollar du på toppspelarna och toppmatcherna så är det bra ishockey. När du väl har kollat har du fastnat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.