Den andra SM-finalen spelas i Växjö. Foto: TT

Växjö avgjorde i sudden – har 2-0 i finalserien

Uppdaterad
Publicerad

Växjö vann den andra SM-finalen mot Rögle med 3-2 efter att ha avgjort i början av sudden. Växjö har nu 2-0 i finalserien i bäst av sju matcher.

– Det är en otrolig lättnad och en stor glädje för hela laget. Det är det viktigaste målet jag gjort. Jag tycker att vi förtjänar att vinna i dag. De ser lite trötta ut faktiskt, säger matchvinnaren Hardy Häman Aktell till C More efter fullträffen som kom efter 4.36 i sudden. 

Pucken gick fram till Aktell i det vänstra hörnet uppe vid blå och hans skott seglade in i det bortre krysset bakom Christoffer Rifalk i Röglemålet.

Det var tätt och jämnt och många trodde nog på en längre sudden, där vinnaren var omöjlig att förutse.

– Vi gjorde flera bra saker men måste bli mer effektiva och sätta några puckar i nätet. Det är mycket jag är stolt över och vi skapade tillräckligt med chanser för att vinna matchen. Vi måste bli elakare, säger Rögles tränare Cam Abbott. 

Växjö hämtade upp två underlägen

Från ingenstans tog sig Pontus Holmberg i början av tredje perioden igenom och från snäv vinkel från högersidan satte han 2-2 för Växjö, ett skott som Christoffer Rifalk borde ha klarat. I momentet innan fick Rögles Erlend Lesund tio minuters utvisning för tackling mot huvudet på Brendan Gaunce. I och med målet verkställdes inte tvåminutersdelen av utvisningen för Röglespelare som dock personligen fick vila tio minuter.

– Jag blev överraskad att den gick in. Det var inget jätteskott precis men bra saker händer, säger Holmberg om sitt flytmål som ordnade förlängningen. 

I slutet av den andra perioden spelade Rögle i powerplay. Eric Gelinas lade ner en puck på mål och målvakten Erik Källgren släppte retur på Leon Bristedts styrning. Leon Bristedt följde upp sitt eget avslut och och placerade in returen för 2-1.

– Det var viktigt att få utdelning, speciellt att få göra mål i powerplay, säger Rögles kapten Mattias Sjögren.

Tidig Rögle-ledning

Efter fyra minuters spel tog Rögle ledningen. Växjös Christian Folin stötte högt upp på offensiv blå och blev överspelad av Leon Bristedt som fick med sig pucken, passade till Anton Bengtsson som spelade fram Adam Tambellini som direksköt 1-0. Det var hans femte slutspelsmål.

– Folin störtar fram lite huvudlöst där och vi får en två-etta som vi förvaltar bra, säger Bristedt.

Efter halva matchen tog Folin revansch efter en snabb spelvändning och spelade fram Emil Pettersson som stod framför mål och på sin egen retur stötte han in 1-1.

– Det var bara att raka in returen och bra av Folin att lyfta blicken och se mig, säger Pettersson.

Växjö vann den första finalen med 2-1. Det spelas bäst av sju matcher. De två nästkommande ska spelas i Ängelholm.

SHL

Växjö Lakers HC logo

Växjö Lakers HC

3 - 2

Rögle BK logo

Rögle BK

0-1, 1-1, 1-0, 1-0
Vida Arena, Växjö

Första perioden

  • 04:12
    0-1MålTambellini (Bengtsson/Bristedt)

Andra perioden

  • 1-1MålPettersson (Folin/Drury)
    08:15
  • 15:11
    1-2MålBristedt (Gelinas) PP1

Tredje perioden

  • 2-2MålHolmberg (Gaunce/Calof)
    03:34

Förlängning

  • 3-2MålHäman Aktell (Persson/Sylvegård)
    64:36

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.