Ulf Rönnmark Foto: TT Nyhetsbyrån

Rönnmark om ledigheten: ”Behöver reflektera”

Uppdaterad
Publicerad

I går tog den fyra dagar långa kursen med domarna slut på Bosön ute på Lidingö utanför Stockholm. I dag kom beskedet att domarchefen Ulf Rönnmark tar ledigt veckan ut.

– Jag behöver få tid att reflektera, skriver Rönnmark i ett SMS till SVT Sport.

Rönnmark befinner sig med familjen och kommer att uttala sig när ”tiden är mogen”.

Rönnmarks chef, SHL:s VD Jörgen Lindgren, är en av huvudpersonerna i affären som uppdagades förra veckan när samtliga huvuddomare och linjemän krävde domarchefen Rönnmarks avgång, något som Aftonbladet var först att berätta. För SVT Sport redogör Lindgren för ärendet.

Varför har Rönnmark tagit en timeout?

– Han har tagit semester den här veckan. Han behöver landa i allt som har hänt, utifrån den utsatthet han fått utstå efter den kritik som kommit. Han får nu umgås med sin familj och ta lite ledigt.

”Vissa frågor har väl retts ut”

SHL:s VD Jörgen Lindgren kommer att gå vidare med materialet från domarkursen. Foto: Bildbyrån.

När Rönnmark och domarna träffades under fyra dagar på Bosön (torsdag till söndag förra veckan) trodde jag att det här skulle redas ut?

– Vissa frågor har väl retts ut där vi diskuterade det här under i princip hela torsdagen och vi fick upp allting på bordet. Vi har ett material att jobba vidare med och skapa lite lugn och ro. Från torsdag kväll och framåt var vi inriktade på att genomföra kursen med bland annat regelgenomgångar och fystester. Jag tog med mig allt material och ska ta det vidare.

Det här samtalet gjorde det att processen blev lättare eller tyngre?

– Att Uffe tar ledigt är en konsekvens av allt han varit med om den senaste tiden. Det finns en person och en människa bakom det här. Människan Uffe har tagit väldigt illa vid sig och behöver tid att fundera över situationen men också träffa familjen och vara med sina nära och kära.

”Det är allting sammantaget som kommer över dig”

Vet du vad som har tagit hårdast? Är det medias bevakning eller brevet från domarna?

– Det är allting sammantaget som kommer över dig, därav att han tar semester den här veckan för att landa i saker och ting.

När semestern är över, hur är relationen mellan Rönnmark och domarna då?

– Med det som kom fram i torsdags har vi ett underlag och punkterna vi behöver bringa klarhet i och framtiden får utvisa hur vi väljer att driva det här framåt. Dels har vi respekten mot Uffe och att han får ta den här ledigheten och sedan får vi sätta oss ner och jobba vidare med frågan längre fram.

När ska ni ha tid att sätta er ner och ta de här punkterna?

– Ja men det skapar vi tid för naturligtvis. Det säger sig ju självt. Det blir inga problem att hitta tid för det.

”Finns det någon plan att ersätta Rönnmark?”

Om de tunga tankarna inte släpper under semestern – finns det då någon plan för att ersätta Rönnmark?

– Nu tror jag att du springer händelserna i förväg. Vi har ju ett arbetsgivaransvar gentemot Uffe och domarna och det här måste vi se till att det fungerar på bästa möjliga sätt. Vad det innebär får framtiden visa.

Har det någon betydelse om Rönnmark är tillbaka till SHL-premiären (15 september) eller är domarna inställda på att köra på som vanligt?

– Precis om på förra frågan tror jag att du springer händelserna i förväg. Precis som vi har sagt sedan i torsdags och igår (söndag) då jag stämde av med alla domare, givet förutsättningarna som var stökiga, tycker jag att kursen genomförts på ett väldigt professionellt sätt och det säger domarna också, vilket gör att de är väldigt bra förberedda för säsongen. Det var sista checken för säsongen och där känner både jag och domarna oss trygga i att allt är på plats inför nästa säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.