Ryske stjärnan Artemij Panarin tar paus efter anklagelserna. Foto: Nyhetsbyrån TT.

Ryske NHL-stjärnan tar paus efter anklagelserna

Uppdaterad
Publicerad

New York Rangers ryske superstjärna Artemij Panarin tar en paus från NHL.

Detta sedan han anklagats för att ha misshandlat en 18-årig flicka 2011 – en historia som hans NHL-klubb anser vara fabricerad av politiska skäl.

”Artemij förnekar bestämt och tydligt alla anklagelser i denna fabricerade historia. Detta är klart och tydligt en skrämseltaktik som används mot honom för hans frispråkighet i nyliga politiska händelser”, skriver New York Rangers bland annat i ett uttalande.

Det är hans förre KHL-tränare Andrej Nazarov, nu tränare i Neftechimik, som anklagar Panarin för att ha misshandlat en 18-årig flicka i Riga 2011 då han spelade för Vitjaz Tjechov.

Enligt Nazarov betalade Panarin motsvarande 400 000 kronor i mutor för att slippa undan rättsliga åtgärder.

”Skakad och bekymrad”

Nazarov beskrivs som en stor supporter till Rysslands president Vladimir Putin, medan Panarin länge tagit ställning mot Putin och nyligen visade oppositionsledaren Alexej Navalnyj sitt stöd i ett Instagraminlägg. Något som Nazarov kritiserat.

Enligt Rangers är Panarin ”skakad och bekymrad” och kommer att ta en paus från hockeyn.

Trea i poängligan i fjol

Den 29-årige Panarin har snittat över en poäng per match under sin hittills drygt 400 matcher långa NHL-karriär. Hans nuvarande sjuårskontrakt med Rangers är värt 81,5 miljoner dollar, motsvarande drygt 670 miljoner kronor.

Förra säsongen slutade han på delad tredjeplats i NHL:s poängliga med totalt 95 poäng (32+63).

MER NHL: Pettersson tvåmålsskytt – men ny förlust för Vancouver

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.