Finland vann mot Ryssland med 3–1 /arkivbild. Foto: Bildbyrån

Tre powerplaymål sänkte Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland är en given guldkandidat i ishockey-VM. Men det stjärnspäckade Ryssland åkte trots det på sin andra raka förlust i VM-genrepet. Finland vann enkelt med 3–1 efter tre mål i numerärt överläge.

– Det är en helt annan inställning i Finland och inställning slår klass alla dagar i veckan, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

Två av tre matcher är spelade innan den första pucken släpps på ishockey-VM och Ryssland har nu gått förlorande ur de båda striderna. Först en förlust mot Tre Kronor med 4–6 och under lördagen åkte det namnkunniga laget på sin andra mot Finland med 1–3.

Finland gjorde tre mål i numerärt överläge vilket räckte för att besegrade det ryska laget. Harri Pesonen var först med att spräcka nollan, fem minuter in i den första perioden.

Ovetjkin reducerade

18–årige supertalangen Kaapo Kakko, som sköt hem guldet till Finland i JVM, var sedan med och regisserade 2–0-målet när han spelade fram pucken till HV71-spelaren Mikko Lehtonen. Lehtonen kunde utöka ledningen med ett snärtigt och hårt handledsskott från blålinjen.

Ryssland avslutade sedan målskyttet med 51 sekunder kvar av den tredje perioden. Evgeni Kuznetsov spelade fram till Alexander Ovetjkin som kunde reducera till 1–3.

– Det var ett bra resultat mot ett jättebra lag, vi är nöjda så klart, säger Finlands målvakt Kevin Lankinen och fortsätter:

– Vi har en stark trupp här, våra killar har spelat tillsammas med varandra i fyra veckor nu och det börjar synas.

”Backarna ett stort frågetecken”

Det var en blek insats av Ryssland och SVT Sports båda experter, Jonas Andersson och Mikael Renberg, kritiserade det stjärnspäckade laget efter matchen.

– Det är för lite desperation hos Ryssland och backarna är ett stort frågetecken för mig, säger Andersson.

– Ryssland gjorde inte det jobbiga arbetet framför mål, de måste vilja in där och kriga. Det är en inställningsfråga till hundra procent, säger Renberg.

Carlson Hockey Games

Ryssland logo

Ryssland

1 - 3

Finland logo

Finland

0-1, 0-1, 1-1
Brno
Publik: 7132

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.