Det finns många svenska stjärnor i NHL. Foto: Bildbyrån

Så blir den kommande NHL-säsongen

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till torsdag drar NHL äntligen igång. Coronapandemin gör att säsongen blir kortare och annorlunda än ett vanligt år.

Det blir väldigt intensivt och faktiskt roligt, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

Det senaste NHL-slutspelet avgjordes i bubblor i Toronto och Edmonton. Då det inte var ett alternativ inför den nya säsongen så har premiären skjutits upp tills nu.

Även om ligan redan har drabbats av coronafall så kommer man att dra igång säsongen, men med ett annorlunda upplägg.

Viktigt att inte ha dippar

Det blir 56 grundseriematcher (istället för det vanliga 82) och fyra helt nya divisioner. En division kommer att bestå av enbart de sju kanadensiska lagen och sedan är USA uppdelat i West, Central och East. Lagen spelar enbart mot sina divisionsrivaler och de fyra bästa från varje division går till slutspel.

Det blir intressant att följa. Det blir extremt viktigt att inte ha dippar, då varje match blir en fyrapoängsmatch. Det blir viktigt att hålla sig frisk, säger Jonas Andersson.

Experten ser den kanadensiska divisonen som extra kittlande.

Jag vet själv från när jag spelade i Kanada hur stora rivalmötena är där. Det är så stort att få de mötena hela tiden, säger han och fortsätter:

De kanadensiska lagen har ju också en liten fördel då de bara är sju lag jämfört med åtta i de övriga divisonerna.

Rivaliteten blir häftig

Att de bara blir interna divisionsmöten ser Andersson fram emot.

Den rivaliteten och den frustrationen som det kan skapa blir häftig. Det blir mer intensiva och välscoutade matcher. Under rådande förutsättningar är det här det bästa möjliga formatet.

Enligt experten är den östra divsionen den tuffaste och den västra den lättaste.

Både Vegas och Colorado är mer eller mindre garanterade slutspel, men det är inget lag i East egentligen. Det är så tuff konkurrens om de fyra platserna i East. Jag tycker det är ett spännande upplägg, säger han.

ARKIV: Kutjerov missar hela grundserien 24/12-2020

Säsongens divisioner i NHL

East: Boston Bruins, Buffalo Sabres, New Jersey Devils, New York Islanders, New York Rangers, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins och Washington Capitals.

Central: iCarolina Hurricanes, Chicago Blackhawks, Columbus Blue Jackets, Dallas Stars, Detroit Red Wings, Florida Panthers, Nashville Predators och Tampa Bay Lightning.

West: Anaheim Ducks, Arizona Coyotes, Colorado Avalanche, Los Angeles Kings, Minnesota Wild, San Jose Sharks, St. Louis Blues och Vegas Golden Knights.

North: Calgary Flames, Edmonton Oilers, Montreal Canadiens, Ottawa Senators, Toronto Maple Leafs, Vancouver Canucks och Winnipeg Jets.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.