Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nicklas Lidström och Mats Sundin var två av stjärnorna som deltog i Game for Börje. Foto: Bildbyrån/Rörligt CMore

Salming hedrades i Gävle: ”En magisk dag”

Uppdaterad
Publicerad

Stående ovationer som aldrig ville ta slut, Stig Salming i tårar och en hel dag för att hylla en svensk idrottsikon.

Ishockeylegendaren Börje Salming hedrades stort i Gävle, med Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström på plats.

– Det är en magisk dag för oss alla, stort tack till publiken, säger Sundin i TV4.

Välgörenhetsmatchen ”Game for Börje” drog in nio miljoner kronor till als-forskningen, enligt P4 Gävleborg.

Under lördagen hedrades Salming, som avled i sviterna av nervsjukdomen als i november, med en stjärnfylld veteranmatch mellan Tre Kronor och Toronto Maple Leafs, med bland andra Mats Sundin i laget. I Toronto-laget var Börje Salmings mångårige vän och lagkamrat Darryl Sittler tränare.

– Stort tack till publiken som kom, vilka pengar vi har samlat in. Förhoppningsvis fick man okej hockey, även om vi har blivit gamla. Det är en magisk dag för oss alla, säger Mats Sundin i TV4 och fortsätter:

– Det var en kul dag att få uppleva.

KLIPP: Här knockas Renberg av Näslund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Familjen på plats

”Game for Börje”, som lördagens match döpts till, var utsåld och alla intäkter går oavkortat till Salmings stiftelse som bidrar till att hitta en botande behandling av als. Efter matchen hade kampanjen dragit in över sju miljoner kronor, enligt TV4.

– Det känns stressigt för stunden. Vi ser tillströmningen på läktarna och allt går i Börjes namn. Det är så hedersamt som det någonsin kan bli. Jag ser fram emot att få en fin upplevelse där vi minns Börje på bästa sätt, sade Stig Salming till Aftonbladet inför matchen.

Lagom till matchstart hissades Börje Salmings tröja nummer 17 upp bredvid Stigs, vars nummer 14 redan hängde i taket. Dottern Bianca och frun Pia var på plats och hade svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Det är hedrande för Börje, nu fick han inte uppleva det själv men vi får hoppas att gudarna är med och berättar, säger Stig Salming i TV4.

– Jag hade inga förväntningar alls inför. Jag var inte så insatt utan visste bara att det skulle bli en match med hyllningar. Nu känner jag att det kommer att bli otroligt fint. Jag är så glad att jag kunde pricka in att inte ha någon tävling i helgen och vara här, sade Bianca Salming till Expressen efter första perioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.