Leif ”Honken” Holmqvist i landslagströjan 1968 respektive 2020. Foto: Bildbyrån/SVT

Samtalet som stoppade ”Honkens” NHL-karriär: ”Du blir diskad i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Leif ”Honken” Holmqvist var en legendarisk målvakt i Tre Kronor under tio års tid (1965-75) – men det blev aldrig någon NHL-karriär.

Den stoppades efter ett hotfullt samtal från ishockeyförbundet.

– Om du spelar en enda match där borta blir du diskad i Sverige, berättar Honken om samtalet från förbundet.

77-årige Honken berättar om händelsen i SVT:s Helgstudion. Den förre AIK-målvakten hade 1968 åkt över till USA och NHL och var beredd på att skriva på ett kontrakt med Boston Bruins. Då fick han telefonsamtalet som ändrade allt.

– Om du spelar en enda match där borta blir du diskad i Sverige. Som 24-åring tänkte jag om konsekvensen av att misslyckas, då är man ju diskad. Men med facit i hand skulle jag ha skrivit på, säger Honken om samtalet från dåvarande ordföranden i det svenska ishockeyförbundet, Helge Berglund.

Det skulle dröja tio år innan Göran Högosta och Hardy Åström blev de första svenska målvakterna i NHL säsongen 1977-78.

VM-finalen 1970 sågs av fem miljoner tittare i SVT

VM-finalen 1970 mot dåvarande Sovjet (dagens Ryssland) sågs av enorma fem miljoner svenska tittare i SVT som då var enda kanalen, upp till 82 procent av den vuxna befolkningen följde matchen som Sovjet vann med 3-1 på Hovet. Det intresset gjorde Honken folkkär, som länge spelade utan hjälm och fick sy 221 stygn bara i ansiktet, och han fick 10000 beundrarbrev efter turneringen.

– Det var trevligt och det visade att jag gjort någonting gott, säger Honken och berättar att det kan komma fram folk i dag också.

– Men det måste vara 60- och 70-talister för att känna igen mig, ler Honken.

Honkens landslagskarriär var mellan 1965 och 1975. Han spelade 202 A-landskamper och tog tre VM-silver och fyra brons. Sedan 2002 delas Honken Trophy ut. Det priset går till årets målvakt i svensk ishockey.

ARKIV: Pekka Lindmark i ”Hockeyns historia”: ”Har aldrig haft en idol”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.