Börja Salming vittnar om att NHL-tränare som behandlar sina spelare dåligt inte är något nytt fenoment. Foto: Bildbyrån

Börje Salming: ”Han skrek och kastade grejer över hela omklädningsrummet”

Uppdaterad
Publicerad

Coacher som behandlat sina spelare illa har varit det stora samtalsämnet i NHL senaste veckan.
Även Börje Salming, som spelade i NHL i 17 år, känner igen berättelserna.
– Det var en coach som var helt galen, det var synd om de unga killarna som kom in, de blev livrädda. Han skrek fruktansvärda saker och kastade grejer över hela omklädningsrummet, säger backlegendaren till Aftonbladet.

Flera spelare har gått ut och pratat om sina ”skräckupplevelser” av olika tränare i NHL. I går berättade Johan Franzén i Expressen om sina upplevelser av Mike Babcock, som fick sparken av Toronto för knappt två veckor sedan.

– Han är en fruktansvärd människa, den värsta personen jag har träffat, sa Franzén till tidningen.

Börje Salming spelade i Toronto 1973-1989 och därefter en säsong i Detroit. Han har följt rapporteringen om Babcock och fler andra coacher som nu ifrågasatts. Och det råder inga tvivel om att det var hårda tongångar även under hans karriär.

– Det var en coach som var helt galen, han var helt dum i huvudet, det var på 1980-talet så då var jag lite äldre – men det var synd om de unga killarna som kom in, det var för jävligt, de blev livrädda och kunde knappt spela ishockey. Han skrek fruktansvärda saker och kastade grejer över hela omklädningsrummet, säger Salming till Aftonbladet.

ARKIV: Salming om den brutala eran i NHL i ”Hockeyns historia”:

”Hoppas de mår dåligt för vad de har gjort”

Salming berättar att han försökte stötta sina yngre lagkompisar.

– De unga spelarna kunde må jättedåligt – det kunde vara en felpass på träning och sedan bestraffades hela laget med tio vänder skridskor fram och tillbaka, det fick många av lagkamraterna att titta snett på spelaren som gjort ett misstag också.

Han menar också att han själv hade vant sig vid coachernas beteende.

– Jag var okej med det då, men nu när jag tittar tillbaka så håller jag inte med om det. Jag hoppas att de mår dåligt för vad de har gjort, de får leva med det, säger Salming.

Peters fick sparken

I fredags fick Bill Peters sparken från Calgary efter uppgifter om rasistiska kommentarer och misshandel och i dag kom nyheten att Chicagos assisterande tränare Marc Crawford stängs av efter anklagelser om trakasserier och misshandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer