Match sju.

0–3 med elva minuter kvar av sista perioden.

Då kom vändningen för San Jose i den makalösa Stanley Cup-åttondelen mot Vegas.

– Jag har aldrig varit med om något liknande och kommer säkert aldrig vara det igen heller, säger Erik Karlsson till Aftonbladet.

San Jose är vidare till kvartsfinal i Stanley Cup efter en tredje period i sjunde och avgörande matchen som är svårslagen.

Vegas hade på bortais skaffat sig en 3–0-ledning mot Sharks, där William Karlsson hade tagit hand om en lös puck framför mål och ordnat öppningsmålet. Och Golden Knights kände nog att ett avancemang och kvartsfinalmöte med Colorado var väldigt nära.

Men då förändrades allt. Halvvägs in i tredje perioden drabbades Vegas av ett matchstraff sedan Cody Eakin crosscheckat San Joses kapten Joe Pavelski efter tekning. Och ett fem minuter långt numerärt överläge för Sharks – och det utnyttjade hemmalaget.

På fyra minuter gjorde San Jose fyra powerplay-mål, Erik Karlsson fick assist på ett av dem, Tomas Hertil styrde in backstjärnans skott. Och plötsligt stod det 4–3 till Sharks – men spänningen fortsatte.

– Joe Thornton åkte bara omkring och skrek ”Nu gör vi tre mål”. Och så gjorde vi fyra.

– Jag har aldrig varit med om något liknande och kommer säkert aldrig vara det igen heller. Men det var inte slut med det. Otroligt nog kom ju Vegas tillbaka, säger Erik Karlsson till Aftonbladet.

Erik Karlsson i San Jose Sharks. Arkivbild. Foto: TT Nyhetsbyrån

47 sekunder före slutsignalen med utplockad målvakt kvitterade Jonathan Marchessault till 4–4, ingen assist på målet för William Karlsson men svensken med viktigt stopp av lobbförsök dessförinnan när han höll kvar pucken i offensiv zon.

Matchen till förlängning – då lyckades San Jose göra vändningen komplett. Erik Karlsson passade fram till Barclay Goodrow som slet sig mot mål där han överlistade Marc-Andre Fleury.

Vild glädje för San Jose såklart, efter dubbla vändningar, först underläge med 1–3 i matcher och sedan 0–3 i sjunde och avgörande matchen, ska Sharks nu spela kvartsfinal mot Colorado.