Rasmus Sandin i Toronto-tröjan. Foto: TT

Sandin: ”Ska göra det bättre än förra året”

Uppdaterad
Publicerad

Han har precis fått känna på hetluften i världens bästa ishockeyliga.

Trots det råder det inget tvivel om att Rasmus Sandin hellre befinner sig i Tjeckien än Toronto för tillfället.

– Får jag chansen att spela ett JVM så är det en chans jag alltid kommer att ta, säger 19-åringen.

Besvikelsen var enorm när Juniorkronorna åkte ut redan i kvartsfinalen förra året. 0–2 mot Schweiz i kanadensiska Victoria har bäddat för en påtaglig revanschlust bland samtliga av de svenska spelare som återfinns även i årets upplaga av JVM.

En av dem? Rasmus Sandin – som vet varför det ska gå bättre den här gången.

JVM i ishockey

– Det känns som att vi har en tajtare grupp i år. Alla hänger med alla, dessutom har vi ett bra djup på hela laget och kan rulla runt på mycket folk. Det ska bli en väldigt rolig turnering och vi ska se till att göra det bättre än förra året, säger han och tillägger:

– Att vi har en bra sammanhållning kommer nog att märkas. Det kommer att spegla av sig på isen.

Fått NHL-debutera

Sandin kommer från en höst där han främst har spelat i Torontos farmarlag, Toronto Marlies, men även har fått debutera i NHL.

Sex matcher har det blivit i den nordamerikanska proffsligan med två assist som facit för den vänsterfattade backen.

– Det har varit häftigt. Det har alltid varit en dröm att spela i NHL. Kul att få känna på det och få ett kvitto på att man faktiskt klarar av det. Nu strävar jag efter att komma tillbaka dit så fort som möjligt.

Till skillnad från exempelvis Adam Boqvist i Chicago så valde Toronto att släppa Sandin för spel i JVM – något han verkligen inte hade något emot.

– Får jag chansen att spela ett JVM så är det en chans jag alltid kommer ta. Det känns väldigt inspirerande att åka hit. Sen att komma tillbaka till laget, träffa alla kompisar och spela för Sverige... Det är stort.

Först ut: Finland

Först ut för Rasmus Sandin och hans lagkamrater blir sannerligen ingen enkel nöt att knäcka: regerande världsmästarnationen Finland.

Bra eller dåligt att ställas mot ett så tufft motstånd direkt? Det är frågan.

– Det är alltid kul med tuffa matcher. Finland har ett bra lag med bra spelare, men varje lag är tufft och det här blir ett bra test redan i den första matchen.

JVM-premiären mot Finland börjar klockan 19 på annandagen och spelas i Werk Arena i den tjeckiska staden Trinec.

Övriga lag i gruppen är Schweiz, Slovakien och Kazakstan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet