Pernilla Winberg straffade Luleå Foto: TT

Linköping fick finalrevansch – Winberg stor hjälte

Uppdaterad
Publicerad

Iskallt gjorde Pernilla Winberg bort Evelian Suonpää under straffläggningen och sköt slutresultatet 3-2 mot Luleå. Linköping med Winberg i spetsen fick därmed revansch på Luleå för SM-finalförlusten i fjol.

Finalreprisen från i fjol mellan hemmalaget Luleå och Linköping blev så tajt och tät som ett toppmöte ska.

Till slut var det en av Sveriges stora stjärnor som blev hjälte – Pernilla Winberg. Hon blev matchens sista målskytt när hon på straff fintade bort Maria Omberg och backhandsköt in 3-2. Winberg assisterade dessutom till Linköping två mål under ordinarie speltid.

Straffarna efteråt bommades och stort jubel utbröt i Linköpingslägret efter att Evelian Suonpää räddat Michelle Karvinens sista straff – en skön revansch förmodligen.

Utvisningarna fällde Luleå

Långt in i tredje perioden såg det dock ut som att Luleå återigen, precis som SM-finalen, skulle gå segrande ur duellen. Men Linköping räddades av Luleås uvisningar.

Framförallt ett matchstraff. I ledning 2-1 och tio minuter kvar åkte Nathalie Ferno ut för en otillåten tackling – fem minuters powerplay – och drömläge för ett Linköping med vass offensiv.

Och det small direkt. Sidney Morin tryckte in kvitteringen direkt som ledde till förlängning och sedan straffar.

SDHL

Luleå HF logo

Luleå HF

2 - 3

Linköping HC logo

Linköping HC

1-0, 1-1, 0-1, 0-0, 0-1
Coop Norrbotten Arena, Luleå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.