AIK skrällde mot svenska mästarna Luleå Foto: TT.

AIK:s superskräll – chockade svenska mästarna

Svenska mästarna Luleå åkte på en riktig stjärnsmäll när laget gästade AIK. Stockholmarna vände tillställningen och Louise Nordberg Tenglin blev stor matchhjälte.

Efter en mållös första period var det dags för en av Luleås stjärnor att presentera sig på bortaplan. 34 sekunder in i mittakten kunde Emma Nordin göra 1-0 för sitt Luleå.

Det var bud på fler mål då regerande mästarna fick spela i numerärt överläge men lyckades inte förvalta chanserna.

I den tredje perioden böljade spelet fram och tillbaka. AIK var det lag som förvaltade sina chanser bäst. Kvitteringen kom genom Fanny Rask och mästarna var i gungning.

Luleås skottkavalkad räckte inte

Luleå spelövertag i första och andra perioden visade sig i skottprotokollet. Gästerna vann skottstatistiken med hela 54-17. Men vad hjälpte det när Louise Nordberg Tenglin med blott sju minuter kvar kunde avgöra.

28-åringen höll sig väl framme och styrde in Lisa Johanssons skott från blå. Nu blev det smått panik på Luleås bänk och mitt i satsningen framåt kom en kalldusch. Lagets finska stjärnback Ronja Savolainen åkte på matchutvisning och stockholmarna fick avsluta tredje perioden i numerärt överläge.

Gästerna tog ut målvakten men kunde inte kvittera. Skrällen var ett faktum.

Värt att notera är att förra AIK-keepern Minatsu Murase debuterade för sitt Luleå och fick alltså inte ett helt trivsamt välkomnande i sin gamla spelstad.

SDE vände mot Modo

Modo hade en 2-1-ledning borta mot SDE. Men SDE:s fina säsongsinledning är intakt. Laget vände och vann med 4-2. Kelty Apperson blev tvåmålsskytt. Göteborg besegrade fjolårsfinalisterna Linköping på hemmaplan med 2-1. HV71 besegrade Djurgården med 4-1. Den förra djurgårdaren Hanna Olsson glänste när hon noterades för ett mål och två målpass.