Offensiv stjärnparad i Brynäs – men defensiven är nyckeln

Uppdaterad
Publicerad

Offensiv spets i överflöd och sex spelare bland de tio främsta i SDHL:s poängliga.

Ändå är det defensiven som lyfts när Brynäs pratar om sitt framgångsrecept.

– Vi har förbättrat försvarsspelet men har kvar vår starka offensiv, säger stjärnan Josefin Bouveng till SVT Sport.

Bouveng har själv gjort 46 poäng (24+22) på 28 matcher den här säsongen vilket räckte till en fin sjätteplats i grundseriens poängliga.

Den främsta ”icke-Brynäsaren” var nu utslagna Sydney Brodt (Linköping) på 56 poäng. Ändå var hon inte ens i närheten av poängdrottningen Lara Stalder som spelade på en helt egen nivå med 89 (!) poäng fördelat på 34 mål och 55 assist på 33 matcher.

En putsning av hennes egna poängrekord (82) som sattes förra säsongen.

Minst insläppta mål av alla

Att Brynäs kan producera framåt är det ingen som ifrågasätter, men den här säsongen har laget framför allt skärpt defensiven och släppte in minst mål av alla i grundserien (69 stycken).

– Det handlar mycket om att vi har förbättrat försvarsspelet. Vi har tränat mycket på det, samtidigt som vi har kvar vår offensiva spets. Det handlar om helheten i spelet och vi har bra förutsättningar, säger Josefin Bouveng.

Vad är den stora skillnaden i försvaret?

– Det börjar redan när vi tappar pucken över hela banan, vi har blivit starkare i egen försvarszon och bättre i uppspelen. Sedan har vi fått till det väldigt bra på målvaktssidan.

”Vill inte byta med Luleå”

Tränaren Henrik Glaas om förändringen:

– Det enkla svaret är att vi har nött mer video och lagt mer tid på defensiven ute på isen. Sedan har vi lagt om spelsättet lite grand jämfört med tidigare säsonger och det har fallit väl ut än så länge.

– Vi har satt defensiven på ett helt annat sätt i år och har även en frejdig offensiv som kan producera framåt. Jag skulle inte vilja byta lag med Luleå och stå i andra båset om vi säger så.

Hur hanterar ni favoritskapet?

– Folk har kallat oss favoriter ända sedan upptaktsträffen i Stockholm i höstas och hittills har vi hanterat det bra, men nu är det upp till bevis. Det stämmer att Luleå har vanan att vinna SM-guld, men det är dags för oss nu, säger Glaas.

Den första finalmatchen i bäst av fem sänds på onsdag 18.00 i SVT2 och SVT Play.

Spelschemat för SM-finalerna

Final 1:5

Onsdag 30 mars: Luleå/MSSK – Brynäs

SVT2/Play 18.00-20.00, SVT24/Play 20.00-20.30

Final 2:5

Fredag 1 april: Brynäs – Luleå/MSSK

SVT2/Play 18.00-20.00, SVT24/Play 20.00-20.30

Final 3:5

Söndag 3 april: Brynäs – Luleå/MSSK

SVT1/Play 15.05

Ev final 4:5

Tisdag 5 april: Luleå/MSSK – Brynäs

SVT2/SVT24/Play 18.05

Ev final 5:5

Torsdag 7 april: Brynäs – Luleå/MSSK

SVT2/SVT24/Play 18.05

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.