Petra Nieminen glänste när Luleå säkrade finalplatsen i går. Foto: Bildbyrån

Luleås kaxiga passning: ”De vet inte hur man vinner finaler, det gör vi”

Uppdaterad
Publicerad

Brynäs har gått fram som en ångvält under hela SDHL-säsongen och får bära favoritskapet inför SM-finalerna som börjar på onsdag.

Men Luleås stjärna Petra Nieminen skickar en kaxig passning.

– De vet inte hur man vinner finaler, det gör vi, säger hon till NSD.

Finländskan Petra Nieminen har varit med och vunnit två raka SM-guld med Luleå och vet inte hur det känns att förlora en final.

Hon anser att Luleå har ett psykologiskt övertag efter att ha vunnit fjolårets finalserie mot just Brynäs – samt fyra av de fem senaste SM-gulden som delats ut.

– Förra gången vann vi och vi vet hur man spelar finaler, det talar för oss. Nu kan vi gå för guldet igen. Ibland måste man förlora för att kunna resa sig och bli bättre. Det var bra för oss att vi kom samman efter förlusten mot Djurgården, säger Petra Nieminen till tidningen NSD.

Brynäs överlägset i grundserien

Samtidigt är det svårt att vifta bort Gävlelagets säsong.

Brynäs vann grundserien överlägset, 16 poäng före tvåan Linköping, med +110 i målskillnad. I slutspelet har de slagit ut Leksand med 2-0 i matcher i kvarten och HV71 i tre raka i semifinalen.

De har, kort och gott, varit bäst den här säsongen.

– Jag kan inte ljuga. Det är säkert Brynäs som är favorit. Men vi trivs väldigt bra med det, vi är självsäkra och vet vad vi går för, säger Anna Kjellbin, som satte det viktiga 3-1-målet i powerplay i går, till NSD.

SVT sänder finalserien

Finalserien avgörs i bäst av fem matcher och sänds i SVT. Den första finalen, som spelas i Luleå, sänds på onsdag 30 mars med start 18.05 i SVT Play. Brynäs har hemmaplansfördel i matchserien.

Historiskt sett har Brynäs aldrig vunnit ett SM-guld på damsidan, men har däremot fem silver (alla från 2010 och framåt) och två brons.

SE OCKSÅ: Luleå finalklart efter 3-1 mot Linköping

Spelschemat för SM-finalerna

Final 1:5

Onsdag 30 mars: Luleå/MSSK – Brynäs SVT2/Play 18.00-20.00, SVT24/Play 20.00-20.30

Final 2:5

Fredag 1 april: Brynäs – Luleå/MSSK SVT2/Play 18.00-20.00, SVT24/Play 20.00-20.30

Final 3:5

Söndag 3 april: Brynäs – Luleå/MSSK SVT1/Play 15.05

Ev final 4:5

Tisdag 5 april: Luleå/MSSK – Brynäs SVT2/SVT24/Play 18.05

Ev final 5:5

Torsdag 7 april: Brynäs – Luleå/MSSK  SVT2/SVT24/Play 18.05

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.